Védték a Magyar Gárdát a Hősök terén

Vágólapra másolva!
Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője is beszédet mondott szombaton a Hősök terén tartott kormányellenes demonstráción. A többszáz fős hallgatóság előtt a rombolás és a hazugság elleni összefogást sürgette a politikus. Egy másik szónok, Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész védelmébe vette a Magyar Gárdát, akárcsak a Hősök terén tartott rendezvényt biztosító Pannon Nemzeti Gárda.
Vágólapra másolva!

Az 1956-os forradalom után halálra ítélt Wittner Mária rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy amit Széchenyi István idejében felépítettek, azt ma porig rombolják, és a sok felesleges hazug szó helyett cselekvésre lenne szükség.

A Hősök terére hirdetett nemzeti nagygyűlés néhány tucat résztvevővel kezdődött. A nyitást követő órákban jóval több tüntető érkezett a térre, sokan jöttek vidékről, egy autóbusz Debrecenből futott be. A demonstrálók számának bővülésével növekedett a tér két oldalán felsorakozott rendőrök száma is.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtatók a miniszterelnök és a kormány távozását követelő jelszavakat skandálnak. Felszólalt Kalmár László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 képviselője, aki úgy fogalmazott: "akinek nem tetszik az árpádsávos zászló, az keressen magának másik országot". Majd Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész mondott beszédet, amelyben védelmébe vette a Magyar Gárdát. A református lelkész "szociopata állatnak" nevezte a miniszterelnököt.

A nemzeti nagygyűlés keretében tartott sajtóértekezleten jelentette be a kormány megbuktatását eredményező Y-terv elkészültét Fáber Károly, a Kossuth téri tüntetőket tömörítő tucatnyi csoport egyikének, a Rendszerváltó Fórumnak a képviselője. Elmondta, hogy hétfőn felvonulást tartanak a Corvin közből a Kossuth Lajos térre. A rendezvénynek a bejelentés szerint éjjel 23.00 véget kellene érnie, de közölte, hogy ha radikalizálódik a tömeg a bejelentett demonstrációt spontán tüntetésként folytatják és "passzív ellenállással még aznap megbuktatják a kormányt. Az ellenállás részleteiről nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott, hogy Y-terv" néven kidolgozták a részleteket, és a "népfelség elve" alapján fogják távozásra kényszeríteni a kormányt.

Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság társelnöke egy álmát mondta el: olyan ellenállásról álmodott, ahol az emberek felmondják háztartási és egyéb biztosításaikat azokkal a biztosítókkal, amelyek "orgazdaként" belépnének az egészségügybe, ahol a becsapott szocialista és liberális szavazók levélben szólítják fel országgyűlési képviselőket a lemondásra. Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi tagja szerint jól állnak a tavalyi tüntetések, zavargások során letartóztatott személyek védelmével, az őrizetbe vett hetven ember egyharmada már szabad. Hozzátette: sokan még börtönben ülnek, köztük az a fiatal rendőr, aki részt vett a tüntetésekben.

A rendezvény biztosítását a Pannon Nemzeti Gárda vállalta, nemzeti karszalagos aktivistáik fekete pólót viseltek. Az egyik felszólalót kijavították, amikor az összekeverte őket a Magyar Gárdával, hozzátéve, hogy ők is nemzeti érdekeket képviselnek, ami pozitív, bármilyen gárdáról legyen is szó.

A Debrecenből érkezett csoport tagjai közül felszólalt Nagy Attila orvos, aki annak idején azzal tette ismertté nevét, hogy megtagadta a frissen bevezetett vizitdíj szedését. Arra buzdította rendelőintézeti kollégáit, hogy hasonlóan járjanak el, mivel - a háziorvosokkal ellentétben - nem kényszerülnek erre, mivel egy fillér sem kerül hozzájuk vissza a beszedett díjakból.