Megijedt az MSZP, csúszott a parlamenti ülés

Vágólapra másolva!
Az Országház biztonsági helyzetéről kért tájékoztatást az MSZP frakciója, ezért másfél órát csúszott a parlament plenáris ülése. A szocialista képviselők attól tartanak, hogy a Kossuth téren gyülekező kormányellenes tüntetők megtámadják őket. A rendészeti miniszter mindenkit megnyugtatott, hogy elegendő rendőr áll készenlétben.
Vágólapra másolva!

Az MSZP-frakció kérésére háromnegyed órával elhalasztották a parlament hétfői plenáris ülésének kezdetét, mivel Göndör István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese indoklás nélkül ezt kérte. Szili Katalin házelnök elrendelte a tárgyalási szüntetet, és bejelentette, hogy összehívja a házbizottság rendkívüli ülését. A szocialisták a délutánra bejelentett tüntetések miatt szerettek volna tájékoztatást kérni a biztonsági helyzetről.

Szili az ülés után közölte, bízik abban, hogy békés tüntetés lesz az Országház előtt, ami nem veszélyezteti a parlament működését és a képviselők biztonságát. Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy a múlt hétfőn az ülés után néhány képviselőt megdobáltak, egyikük autóját is megrongálták a tüntetők. "Nem szeretnénk sem túlértékelni, sem alulértékelni ezeket az eseményeket, de a történtek igényelték, hogy szót váltsunk erről" - mondta.

Rendkívüli frakcióülést tartott az MSZP képviselőcsoportja is, amelyen Takács Albert , Lendvai Ildikó és Szili tartott beszámolót. Az ülés után Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta, "a rendvédelmi szervek garantálni fogják az Országgyűlésnek és valamennyi parlamenti képviselőnek a zavartalan működését". A miniszter szerint a rendőrség megfelelő erővel készül, hiszen a bejelentés szerint akár ötvenezer demonstráló is lehet a Kossuth téren. Takács azt mondta, több mód is van arra, hogy biztonságosan elhagyják a képviselők a teret.

Az MSZP fontosnak tartja, hogy valamennyi parlamenti frakció megkapja a megnyugtató tájékoztatást a parlament biztonsági helyzetéről - indokolta a rendkívüli tanácskozások összehívását Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a képviselőcsoport ülése után. Lendvai szerint a tüntetések nem csak a szocialista képviselőket aggasztják, hiszen a múlt hét hétfőn ellenzéki, MDF-es képviselőket is szidalmaztak az Országház előtt a kormány ellen demonstrálók.

A miniszterelnök elhíresült őszödi beszéde nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulóján délután négykor indul a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Rendszerváltó Fórum kormányellenes felvonulása a Corvin közből a Vértanúk terére, illetve a Kossuth térre.