A semmivel írnak programot a legzombibb munkahelyen

Vágólapra másolva!
Egyetlen olyan olvasói levél sem érkezett a legjobb és a legrosszabb munkahelyet kereső felhívásunkra, amelyben az író magasztalta volna munkakörülményeit. Tucatnyi válaszoló olvasónk kizárólag rémtörténetekkel szolgált. A levelek alapján az agyelszívásra leginkább alkalmas munkát számítógéppel végzik. Bár néhol ehhez még számítógépet sem adnak.
Vágólapra másolva!

Szeptember 15-ig keresi az ÁNTSZ egyik háttérintézménye azt a szívbarát munkahelyet, amely a legkevésbé stresszeli az alkalmazottait. Vagy minden munkahely stresszmentes vagy a kenyéradók nem feltétlenül törekszenek a stressz enyhítésére, ezt támasztotta alá, hogy a pályázatra a hét elején mindössze 40 cég jelentkezett. Az [origo] ennek kapcsán kérte az olvasóit, hogy számoljanak be arról, hogy találkoztak-e már a munkahelyek poklával és paradicsomával. A beérkező 13 levél közül egy se akadt, amely áradozott volna a munkakörülményekről, olvasóink kizárólag negatív élményekről számoltak be.

A zombivá válást felgyorsító munkahelynek tűnik az egyik olvasónk által bemutatott komáromi székhelyű nemzetközi vállalat, ahol a dolgozok napi 12 órában karcolásokat kell keresniük a mobiltelefonok előlapján. Egy alkalmazott egy műszakban szabad szemmel átlagban 6-7 ezer darabot vizslat át. A műveletet nehezíti, hogy a dolgozóknak egy osztályterem méretű helyiségben csendben kell ülniük, aki megtöri a csendet az az állásával játszik. "Másfél hónapig bírtam. Őrjítő." - zárta sorait a levélíró.

Igazi rémtörténettel szolgált a keresztapja szoftvercégnél dolgozó olvasónk. A férfi az egyetem elvégzése után került a céghez, ahol havi 55 ezer forintot keresett. Mivel egy hónapig nem kapott számítógépet, így csak ült az üres íróasztala előtt, a többi programozó viszont szóvá tette, hogy nem dolgozik, és nem termel árrést. Az első munkája az volt, hogy lefordított egy 200 oldalas német nyelvű használati utasítást. Később kiderült, hogy a könyvből csak pár információ kellett. A bevétel növelése érdekében a szoftvercég megpróbálkozott azzal, hogy Dél-Afrikából vásárol golyóállómellényt, gázsray-t, és elektromos gumibotot. Az üzlet végül dugába dőlt, függetlenül attól, hogy a szükséges engedélyekkel nem rendelkeztek. Később a vállalkozás is megszűnt.

Munkaidőben tilos internetezni, telefonálni, a rendszer pedig nyilvántartja, hogy a dolgozó mit csinál a gépen - számolt be munkájáról egy telefonos ügyfélszolgálatnál dolgozó férfi, aki szerint hab a tortán, hogy percre pontosan be van osztva a munkaidő. "A munkahely olyan, mint egy 70-es évekbeli sci-fi filmben az űrhajók irányító terme, műanyag bútorok, neonfény, légkondi búgás, 30 ember bezsúfolva egy terembe" - vázolta a helyzetet az ügyfélszolgálatos, aki szerint a munka is stresszes: napi 20-30 telefonáló durvaságokat vág a fejükhöz, amire nekik udvariasan kell válaszolni.

Egy 22 éves, szoftergyártó cégnél dolgozó lány a cégvezetés hozzáállását tartotta borzasztónak. Többször előfordult, hogy a cég főnöke mások előtt ordítozott a beosztottjaival. Stresszes helyzetet fokozta a főnök azzal is, hogy munkaidő után hívogatta az alkalmazottakat, az időben történő érkezést pedig olyan szigorúan vette, hogy rácsörgött a dolgozókra: még 20 percük van odaérni a munkába. A munkaügyi ellenőrzés előtt pedig többször előfordult, hogy napokig hamisították a jelenléti íveket - írta a lány.

Egy szabálysértési hatóságnál dolgozó férfi arról számolt be, hogy alapból stresszes a munkája, a munkaidő nagy részében illegális árusokat és tilos helyen parkoló autósokat bírságol. A férfi szerint, ha a járókelők meglátják az egyenruháját, rögtön anyázni kezdenek. Ehhez legtöbbször még intézkednie kell, a gyűlöletet sokszor a megjelenésével provokálja. Konfliktuskezelő tréningen nem voltak soha - írta a férfi, aki szerint a cég központja is siralmas, egy bérház dohos pincéjében található. "A felügyelők fizikai állapota annyira rossz, hogy egy gramm izom sincs rajtuk, a 40 kiló fekve nyomása komoly újévi célkitűzés lehetne" - panaszolta a közterületfelügyelő.