Nyomoznak az otthonszüléses csecsemőhalál ügyében

Vágólapra másolva!
A rendőrség nyomoz a közelmúltban történt otthonszüléses csecsemőhalál ügyben. Bár ismert, hogy ki vezette le a szülést, az eljárás ismeretlen tettes ellen indult, a rendőrök szerint ugyanis a körülmények tisztázására további vizsgálatokra van szükség.
Vágólapra másolva!

Nyomozást indított a rendőrség az otthonszüléses csecsemőhalál ügyében - erősítette meg az MTI-nek a TV2 Tények információját a BRFK sajtóügyeletese hétfőn. Unger Pál elmondta: ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt indított eljárást a rendőrség. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: azért ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás, mert az ügy körülményeinek tisztázására további szakértői vizsgálatokra van szükség.

Szeptember 15-én meghalt egy újszülött Budapesten, akit otthonszülés során akart világra hozni édesanyja egy XII. kerületi születésházban, de a szülés során komplikációk merültek fel. A szülést Geréb Ágnes vezette le, aki honlapján azt írta: "Végiggondoltuk mindannyian újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. Nem tudjuk. Nem értjük." A szülés állítólag komplikációmentesen indult, egészen addig, amíg a kisbaba válla el nem akadt a szülőcsatornában. Mentőt hívtak, de a kórházban már nem tudtak segíteni.

Az eset kapcsán szakmai vita bontakozott ki, miközben az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák. A szaktárca közleménye szerint az otthonszülés ma Magyarországon tulajdonképpen "féllegális tevékenység", amit az európai országokhoz hasonlóan ugyan nem tiltanak, de az európai országoktól eltérően nem is szabályoztak még.