Elege van a politikusokból a magyaroknak

Vágólapra másolva!
A rendszerváltás óta nem voltak ilyen népszerűtlenek a politikusok, mint most. Egy átlagos politikus népszerűségi indexe egy százas skálán csak 36-os. Sólyom László államfőnek már 48 százalékpont is elég volt, hogy a legnépszerűbb politikus legyen - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

2007-ben átlagosan 4 pontot zuhant a politikusok népszerűségi indexe - egy százas skálán átlagosan 36-ra. Sólyom László köztársasági elnök 48 ponttal lett listavezető: a rendszerváltás óta ilyen alacsony népszerűséggel még nem vezette a listát politikus - derül ki a Szonda Ipsos felmérésből, melyet a Népszabadság közöl. Orbán Viktor az ötödik legnépszerűbb politikus 44 ponttal, míg Gyurcsány Ferenc a huszadik helyen áll mindössze 29 százalékpontjával.

A kilencvenes évek elején a politikusok népszerűségi indexe még átlagosan 54 pontos volt, majd tizenöt év alatt, 2006-ra összesen 7 pontot veszítettek. Ezután csak egy év kellett ahhozz, hogy újabb 7 pontot veszítsenek. Idén csak az első nyolc hónapban 4 pontos veszteséget könyvelhet el a politikai elit.

A Fidesz-, illetve MSZP-hívek a saját pártjukhoz tartozó politikusokkal lényegesen elfogultabbak: átlagosan 60 pontot osztottak nekik. Orbán Viktort hívei 78 pontosra, Gyurcsány Ferencet 70 pontosra értékelik. A fideszesektől viszont csak 20 pontot kapott Gyurcsány, hasonlóan értékelték az MSZP-hívek Orbán Viktort. A választókorúak majdnem negyven százaléka markáns távolságot tart a politikától és a politikusoktól - írja a Népszabadság.