Hétfőn lezárhatják a budai alsó rakpartot

Vágólapra másolva!
Lezárhatják a Margit híd és a Mozaik utca közötti szakaszát a budai alsó rakpartnak hétfőn, ha az előrejelzéseknek megfelelően tovább emelkedik a Duna vízállása. A főpolgármester I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el, ha 600 centiméterre emelkedik a vízszint. Demszky Gábor arra kérte a budapestieket, hagyják otthon az autóikat a készültség ideje alatt.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármester hétfőn várhatóan I. fokú árvízvédelmi készültséget fog elrendelni a budai árvízvédelmi szakaszokon - közölte pénteken a Főpolgármesteri Hivatal. A Duna vízállása jelenleg 273 centiméter, de hétfőn 588 centiméterig is emelkedhet a víz. Első ütemben a budai Mozaik utca és Margit híd közötti szakaszt zárják le, a szakasz legalacsonyabb pontja ugyanis a Komjádi uszoda vonalánál 602 centiméter.

Az MDF szerint a dunai árhullám közlekedési káoszt okozhat Budapesten. Katona Kálmán, a párt fővárosi frakciójának tagja pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a főváros vezetését, hogy hívja össze az érintett szervezeteket és cégeket: a BKV-t, a rendőrséget, a FŐKEFÉ-t, az útfelújítást végző társaságokat. Katona Kálmán szerint többek között fel kellene függeszteni a kritikus időszakban az útfelújításokat.

Czuk Dorottya, a Főpolgármestei Hivatal sajtófőnöke az [origo]-nak azt mondta: erre nincs szükség, mivel a Mozaik utca és Margit híd közti szakaszt, ahol a lezárás várható, nem érintik az útfelújítások. Demszky Gábor arra kérte a budapestieket, hogy az árvízhelyzet alatt hagyják otthon az autóikat, és válasszák inkább a tömegközlekedést. A BKV járművei gyakrabban járnak majd a készültség ideje alatt.

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai szerint a Duna a jövő hét szerdán tetőzik Budapestnél, 700 és 800 centiméter között. A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte: 645 centiméteres vízállásnál zárják le Budán a Margit híd - Halász utcai szakaszt és a pesti oldalon a Szent István Park és a Markó utca közti részt. A teljes budai alsó rakpartot akkor zárják le, ha a víz 680 centiméterre emelkedik, Pesten pedig 670 centiméteres vízállás felett áll majd le a közlekedés az alsó rakparton.