Nácikkal és reformokkal nyitotta az évadot Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Ismét rendről és a reformok kiszélesítésének szükségességéről szónokolt Gyurcsány Ferenc: a miniszterelnök az MSZP politikai évadnyitóján tartott beszédében bátornak nevezte pártját, fő ellenségét pedig a változástól való félelemben és a "grasszáló nácikban" határozta meg. A szocialisták bejelentették, hogy országjárásra készülnek, a Fidesz pedig kaotikus és kapkodó magyarázkodásnak értékelte a rendezvényen elhangzottakat.
Vágólapra másolva!

A "szabadság rendjét" kell a baloldal zászlajára tűzni, mert "rendetlenségből nincsen köztársaság, rendetlenségből bizonytalanság van" - így határozta meg az MSZP következő évének irányát Gyurcsány Ferenc szombaton. A pártelnök-miniszterelnök a szocialista párt politikai évadnyitóján, a budapesti Millenárison több mint 700 párttag előtt tartott beszédet az MSZP előtt álló tennivalókról.

A politikus azt hangoztatta, hogy egyesek saját hatalmi önzésből akarják lerombolni a demokrácia rendjét, ellenük pedig bátran kell fellépni. "Nácik grasszálásával" kell megküzdenie az országnak - fogalmazott, és nem mulasztotta el ismét kapcsolatba hozni az ellenzéket azokkal a radikálisokkal, akik - megfogalmazása szerint - kifejezetten aktívak abban, hogy bontsák, támadják a rendet. A következetesen nácizó Gyurcsány a Fidesz vezetőinek tavalyi Kossuth téri kordonbontását is újra felhánytorgatta beszédében.

A másik ellenséget a változástól való félelemben határozta meg. "Nemzeti sorskérdés, hogy az ország képes-e legyőzni a sok millió ember félelmét az élet megváltozásától" - mondta, hozzátéve, hogy a reformpolitikából nem visszavenni kell, hanem szélesíteni kell azt. A miniszterelnök kijelentette azt is, hogy a jelenlegi koalíció végigviszi a kormányzati ciklust.

A rendezvényen Hiller István, az MSZP alelnöke, oktatási és kulturális miniszter is felszólalt, ő a közoktatás helyzetéről és a szakképzés megújításáról beszélt. Az évadnyitó zárt részén szót kapott még Lendvai Ildikó frakcióvezető és Kiss Péter alelnök, kancelláriaminiszter is.

A rendezvényen bejelentették, hogy az MSZP vezetői és a szocialista kormánytagok országjáró körutat kezdenek a következő hetekben. Várhatóan mintegy háromszáz várost, összesen ezer települést keresnek fel a következő fél évben, hogy találkozzanak az állampolgárokkal - tudta meg az MTI a rendezvényen résztvevő egyik, a neve elhallgatását kérő szocialista politikustól. Az MSZP vezetőinek az elmúlt időszakban nem ez az első országjáró körútja, korábban Szemtől szembe címmel indított vitasorozaton értékelték a párttagsággal a kormány tevékenységét.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője Gyurcsány Ferenc a szombati beszédre úgy reagált, hogy abban "egy gyenge ember próbálta elégedetlenkedő párttársainak megmagyarázni, hogyan nyújthatott annyira kritikátlanul gyenge teljesítményt a kormány". A szóvivő hangsúlyozta: káosz és kapkodás van a magyarázkodások mögött.