Vágólapra másolva!
Néhány fideszes vezetőt dicsért, Orbán Viktort, a párt elnökét azonban leszólta, sőt hazugnak nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásában. Gyurcsány ugyan nem mondta ki Orbán nevét, de Orbán egy múlt heti kijelentése kapcsán emlegetett hazugságot.
Vágólapra másolva!

Hazudott a Fidesz elnöke, amikor azt mondta, az uniós pénzek nagy részét ellopják - jelentette ki hétfői napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint Orbán Viktor (akinek a nevét nem mondta ki) felelőtlen kijelentésével nem a kormányt sértette meg, hanem sok-sok embert, hiszen az uniós pénzek nagyobb részét az önkormányzatok fogják felhasználni.

Gyurcsány ugyanakkor elismerően szólt más fideszes politikusokról, akiknek megszólalásaiban szerinte "érzékelhető a felelősség". A költségvetési bizottság ellenzéki elnöke (Varga Mihály Fidesz-alelnök) például olyan állításokat fogalmazott meg, amelyeket a független elemzők és a kormány is mondanak: hogy "radikális adócsökkentésnek nincs helye".

Gyurcsány dicsérte a Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető által jegyzett Jövőnk című vitairatot is, amely szerinte világosan fogalmaz az egészségügy kérdéseiről.

"Ne szisszenjenek föl!"

A kormányfő azt mondta, a felelőtlen kijelentések helyett "fair, tisztességes viszonyokat kell teremteni", de szerinte az emberek joggal várják el, hogy az állam magán kezdje. Gyurcsány ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy még az idén szeretnék ismét a parlament elé terjeszteni az új pártfinanszírozási törvényt, illetve megalkotni Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályait. Utóbbiakra szerinte azért van szükség, mert az uniós fejlesztések kapcsán pályázatok tízezrei fognak elindulni, és szabályozni kell, a politikusok milyen módon vehetnek részt ezekben.

"Nagyon kérem képviselőtársaim, ne szisszenjenek föl" - nyugtatta Gyurcsány a képviselőket, miután bejelentette, a kormány újraszabályozná a vagyonnyilatkozatok kitöltésének és kezelésének kérdését is. Később, viszontválaszában pontosított is: azt mondta, nem elsősorban a képviselők, hanem az állami vezetők nyilatkozataira gondol. A kormányfő a korábban sok vitát kiváltott költségtérítéseket nem említette, csupán azt, hogy megpróbálják összehangolni a kormány és az Országgyűlés munkáját, hogy javítsák a bizottsági munka hatékonyságát.