Teszteltük az SZDSZ-t az európai főliberálissal

Vágólapra másolva!
Mindig elcsodálkozik a magyar politika agresszivitásán Graham Watson brit politikus, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője, aki kétnapos magyarországi látogatásán beköszönt minden nagyobb párthoz. A régi Orbánt jobban kedvelte, nem riad vissza attól, hogy kínos témát vessen fel Gyurcsánynak, és a szabad demokratákat barátainak tartja ugyan, de azért az [origo]-val végigvette a magyar liberálisok vélt vagy valós gyengeségeit.
Vágólapra másolva!

Graham Watson egy bocsánatkéréssel kezdte a magyar újságírókkal közös ebédet. Azért kért elnézést, mert bár nyelv szakon végzett az edinburgh-i egyetemen, és az angol mellett beszél franciául, németül és olaszul (nemrég nekikezdett a kínai mandarin nyelvjárásnak is), ám magyarul egy kukkot sem ért. Pedig a brit politikus, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője már járt többször is Magyarországon, és mint mondta, gyönyörűnek tartja az országot, a fővárost, de mindig elcsodálkozik azon, hogy mennyire agresszív itt a politika. Ezt azért sem érti, mert egyébként mindenhol az a trend, hogy a pártok inkább a középre igyekeznek, és ezért mérsékeltebb hangot ütnek meg.

Hétfőn érkezett Magyarországra, és találkozott a főbb parlamenti pártok vezetőivel. Orbán Viktort még liberálisként ismerte meg, és szavaiból úgy tűnt, sajnálja, hogy azóta más politikai irányzatra váltott. Beszélt Dávid Ibolya MDF-elnökkel is, a legtöbb időt azonban a magyar liberálisokkal, illetve ahogy ő nevezte őket, az "SZDSZ-es barátaival" töltötte. Amikor alkalom nyílt egy rövid interjúra, akkor az [origo] is a pártról tett fel néhány kérdést:

Ön szerint a szabad demokraták igazi liberálisok?
Igen, úgy vélem, hogy azok. A liberalizmusnak három fő áramlata van. Az egyik lényege az egyén szabadsága, az alkotmányosság és a jogállam, a másik a gazdaságról, a szabadpiacról szól elsősorban, míg a harmadik a szociális liberalizmusról, amelyben a kormány beavatkozik azokon a pontokon, ahol a piac kudarcot vall. Az SZDSZ nagyon erős az első kettőben, kevésbé a harmadikban.

Mit gondol erről az után, hogy a kormány épp most akar elfogadtatni egy törvényt, amelynek célja, hogy megakadályozza bizonyos magáncégek külföldi kézbe kerülését? Ezt ráadásul az SZDSZ elnöke is támogatja.
Hallottam nagyon sok bírálatot erről a hozzáállásról. De nem szabad naivnak lennünk. Komolyan kell számolni azzal a veszéllyel, hogy államilag ellenőrzött kínai és orosz cégek stratégiai ágazatokba próbálnak betörni Európában. A legkevesebb, amit tennünk kell, hogy figyeljük, honnan érkeznek az új befektetések.

Milyennek tartja az SZDSZ-t annak fényében, hogy ez a párt tagja volt a koalíciónak, amely példátlanul magas költségvetési hiányt halmozott fel és ezzel veszélybe sodorta a gazdaságot?
Az embernek liberálisként is be kell vallania, hogy nem mindig sikerült keresztülvinni a liberális gazdaságpolitikát. Talán az SZDSZ-nek keményebbnek kellett volna lennie az előző kormányban a gazdaságot illetően. Bízom benne, hogy Kóka János sokat fog dolgozni annak érdekében, hogy a miniszterelnököt is rábírja, az ország maradjon a gazdasági reformok útján.

A liberalizmusnak része az emberi jogok védelme. Az SZDSZ viszont tavaly ősszel a rendőri vezetőket vette védelmébe annak ellenére, hogy több rendőr ártalmatlanná tett embereket vert az utcán.
Hadd mondjam el először is azt, hogy a tavaly őszi események nagyon komoly nehézséget jelentettek Magyarországnak és egész Európának, ezért remélem, hogy nem fognak megismétlődni idén. Válságos időszakban fontos, hogy a kormánypártok támogassák a rendvédelmi erőket. Azt is gondolom azonban, a kormánypártok felismerték, hogy a rendőrök túl messzire mentek, ez is lehetett talán az oka, hogy nem sokkal később a rendőri vezetőket leváltották.

Bár ez nem teljesen így volt, hiszen a menesztések bő fél évvel később történtek, és a kormánypártok egy szóval se mondták, hogy közük lett volna az őszi eseményekhez, ennek kivesézésére már nem jutott idő, Graham Watsonnak ugyanis sietnie kellett következő programjára, a Gyurcsány Ferenncel való találkozójára. A brit politikus annyit azért elmondott, hogy az egyik téma, amit fel akar vetni a kormányfőnek, az az új európai alapszerződés, illetve annak ratifikációja. Ezzel kapcsolatban sok megvitatnivaló nem akad, miután Magyarország a júniusi EU-csúcson az alapelvek elfogadásakor nem akadékoskodott.

Az már okozhat kínos pillanatokat a találkozón, hogy Watson azt mondta, érdeklődni fog a miniszterelnök múlt heti kínai útjáról is. Épp az SZDSZ ifjúsági szervezete tiltakozott ugyanis az ellen, hogy Gyurcsány Ferenc a látogatás során azt nyilatkozta, Magyarország ellenzi a tajvani függetlenség bármely formáját és osztja az "egy Kína" elvet. Az [origo] kérdésére, hogy felveti-e ezt a témát a miniszterelnöknek, Watson azt válaszolta, szóba fogja hozni, hogy Kínával szemben nyílt és őszinte politikára kell törekedni, amelynek egyszerre alapja a jó kereskedelmi kapcsolat és az európai értékek közvetítése. "Fontos, hogy a miniszterelnökök ne alkalmazkodjanak a kínaiakhoz, amikor az emberi jogokról van szó" - jegyezte meg Watson, félreérthetetlenül üzenve Gyurcsány Ferencnek is.