Figyelmeztetéssel zárult Gergényi fegyelmije

Vágólapra másolva!
Figyelmeztetésben részesült a volt budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter annak a fegyelmi eljárásnak az eredményeként, amely vitatott szerződések miatt indult. Gergényi még pár napja is a jóhiszeműségét hangoztatta, a fegyelmi határozat ellen azonban nem élt panasszal.
Vágólapra másolva!

Lezárult a Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánnyal szemben indított fegyelmi eljárás, a volt főkapitány figyelmeztetésben részesült - jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte azt is, hogy Gergényi nem élt panasszal a határozat ellen, viszont benyújtotta kérelmét, hogy az eredetileg november 30-ig szóló felmentési ideje rövidüljön le. Bencze azt mondta, teljesítik ezt a kérést, így a volt budapesti főkapitány szolgálati viszonyát már szeptember 30-ával megszüntetik.

Gergényi Péter még szombaton a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában az üggyel kapcsolatban kijelentette: hisz az igazságban, a törvényességben, a törvényekben, és bízik az országos rendőrfőkapitány bölcsességében. A volt főkapitány idézte a fegyelmit elrendelő határozat indoklását. "Két szerződést kötöttem a BRFK IPA (Nemzetközi Rendőr Szövetség) Egyesület segítésének javára, és az elrendelő határozat szerint ezt a szerződést nem köthettem volna meg" - mondta. Hozzátette: az egyik szerződést tavaly november 5-én, a másikat január 8-án írta alá.

"Azt jelentette ez a támogatás, hogy a BRFK IPA Egyesületet támogatta a BRFK annyiban, hogy felvett egy személyt, megbízási szerződéssel. Magánszemélyről beszélünk, aki tolmácsolási feladatokat látott el, hangsúlyozom, öt nyelven beszél, szervezte az IPA-tagoknak az utaztatását" - mondta. Hozzátette: "valójában az idézőjelben vett vád az, hogy nem segíthettem volna az IPA munkáját, illetve ezen a szerződésen a közgazdasági főosztályvezetői, illetve személyzeti főosztályvezetői ellenjegyzés nem szerepel, aminek szerintem nem is kell szerepelnie".

Arra a kérdésre, hogy kinek állhatott érdekében a mostani fegyelmi eljárás, kijelentette: nem tudja, és "nem is érdekel igazán". A felvetésre, hogy esetleg egykori beosztottak visszavágásáról lenne szó, azt mondta, "elvileg lehetséges", hiszen a BRFK átszervezésekor - hogy a miniszter által meghatározott EU-konform szervezet alakuljon ki - 581 felesleges vezetői helyet szüntettek meg.

Gergényi Pétert május 20-án mentették fel tisztségéből május 31-i hatállyal a rendőrséget érintő botrányok miatt. Felmentési ideje, amíg rendelkezési álományban tartják, eredetileg november 30-ig tartott volna, azt követően pedig nyugdíjazzák az idén 61 éves főkapitányt. Gergényi Péter 2003. július 1-jétől töltötte be a fővárosi rendőr-főkapitányi posztot.