Boszorkányüldözés lett a megromlott házasságból

Vágólapra másolva!
Boszorkánysággal vádolnak egy zákányszéki édesanyát, elvált férje szerint az asszony furcsa szertartásokat végzett a temetőben, átkokat küldött és gyertyákat égetett. A helyzetet a jegyző is annyira súlyosnak ítélte meg, hogy azonnal intézkedett a gyerekek áthelyezéséről az apához. A döntés után viszont rögtön elfogultságot jelentett be maga ellen, mert az édesapa volt a település előző jegyzője. Az asszony szerint volt férje minden követ megmozgat, hogy a gyerekeket elvegye tőle, átkokat pedig nem küld senkire.
Vágólapra másolva!

"Néha gyújtok egy gyertyát meg elmegyek jósnőhöz, ez miért fekete mágia?" - értetlenkedett a boszorkánysággal megvádolt Kálmán Andrea, akit zákányszéki otthonában kerestünk fel. A főutcán, a templommal szemben lévő lakásban semmi nem utalt varázslásra, még egy gyertya sem volt elöl - igaz, a szomszédban lakó após szerint menye mindent elpakolt érkezésünk előtt. A családi ház közös telken áll a volt férj szüleinek a házával - a kényszerű közelség jó táptalajt adott a régóta húzódó viszálykodásnak, a családot ismerő helyiek is beszélnek róla, hogy az udvar sokszor veszekedésektől hangos.

"Sosem akartam ide költözni, nem akartam behódolni az apósomnak" - mondta a szegedi születésű 38 éves asszony, aki mostanában állandó vendég a helyi rendőrségen, apósával többször feljelentették egymást, a hangos szóváltások ugyanis gyakran tettlegességig fajultak. Egyik ilyen összetűzés - a rendőrségi iratok szerint - odáig fajult, hogy az asszony lefújta gázspray-vel az őt szorongató apósát, de előfordult harapással véget érő verekedés is. Volt férjének szülei feljelentették azért is, mert szerintük lopni próbált élelmiszer boltjukból.

Az asszony szerint a boszorkányságról szóló vádak a legképtelenebbek a sorban, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy őt még a környékről is elűzzék. A temetői szertartást pláne nem érti, azt mondja, egyáltalán nem jár ki a temetőbe.

A ház hátsó felében lévő műhelyben szóba elegyedtünk az asszony apósával is, ő szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a gyerekek érdekét szolgálná, ha a továbbiakban nem az anyjuk nevelné őket.

Kálmán Andrea szerint a tavalyi váláskor volt férjének még nem volt ellenére, hogy a gyerekek nála maradjanak, ezért is érte teljesen váratlanul a jegyző levele, amelyet akkor kapott meg, amikor a gyerekek épp az apjukkal nyaraltak - a vakációról ezért már nem is hozzá, hanem az apósáékhoz ment haza a 11 éves Lilla és a 14 éves Norbert. Szerettük volna megkérdezni a gyerekek édesapját is, de - arra hivatkozva, hogy az ügy még folyamatban van és egyébként sem hisz a sajtóban - nem akart nyilatkozni. A történetről elsőként beszámoló Bors című napilapnak a férfi azt mondta, hogy volt felesége nem beszámítható, elmeorvosi vizsgálatát fogja kérni.

Fotó: Pályi Zsófia
Viták terepe az asszony háza mögötti műhely

"A kérelem szerint Kálmán Andrea mágikus szertartásokat végez, rendszeresen jóshoz jár, különféle boszorkány rituálékat gyakorol, átkokat küld, gyertyákat éget otthonában" - áll a zákányszéki jegyző július 31-i végzésében, melyben - helyt adva az apa kérelmének - úgy döntött, hogy ideiglenesen elveszi a gyerekeket az elvált asszonytól és volt férjénél helyezi el őket.

Ezekhez hasonló okok feltehetőleg ritkán szerepelnek hivatalos döntésekről szóló iratokban, a jegyző mégis úgy döntött, hogy ezzel "bármilyen visszafordíthatatlan eseményt" megelőzhet - magyarázta utólag Tatár Zoltán jegyző az [origo]-nak. Szerinte a két szülő között annyira elmérgesedett a viszony, hogy megelőző célból szükség volt az intézkedésre, ellenkező esetben még a gyerekek élete és testi épsége is veszélybe kerülhetett volna.

Az általunk megkeresett, az ügyben nem érintett gyermekjogi képviselő szerint komoly, megalapozott okának kell lennie a gyerekek ideiglenes elvételének. A döntést meg kell előznie a gyerekek úgynevezettet védelembe vételének, ami azt jelenti, hogy a gyerekvédelmi szolgálat munkatársai rendszeresen kijárnak ellenőrizni a problémás családot és segítenek házon belül megoldani a nehézségeket.

Fotó: Pályi Zsófia
Ők nem láttak boszorkányt

Végzésében a jegyző egyúttal jelezte azt is, hogy nem várható el tőle az ügy tárgyilagos megítélése, mert az elvált férj volt hivatali elődje, ő volt korábban a jegyző Zákányszéken. Az iratokat ezért továbbította az illetékes gyámhivatalnak, de mivel ott is elfogultságot jelentettek be, a több hivatalt megjárt ügy végül a szolnoki gyámhivatalhoz került, ott megkeresésünkre azt mondták, hogy még nem tudnak érdemi felvilágosítással szolgálni.

Az asszony és ügyvédje szerint a jegyző eljárása többszörösen jogszabálysértő volt, ezért ellene feljelentést tettek. "A jegyző annak ellenére hozott érdemi döntést, hogy megállapította, nem tudja az ügyet elfogulatlanul elbírálni" - mondta Ábrahám László ügyvéd, aki szerint az is szabálytalan volt, hogy a meghozott döntés előtt a jegyző nem hallgatta meg az édesanyát. Valamint szerinte a jegyző figyelmen kívül hagyta - az iratban egyébként megemlített - családgondozói állásfoglalást, miszerint a gondozó nem lát okot sürgető teendők elvégzésére.