Hétfőig biztosan marad az OPNI-ban Kabai

Vágólapra másolva!
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben találtak rá Kabai Károly egykori nyírbogáti alpolgármesterre, Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársára, akinek már meg kellett volna kezdenie börtönbüntetését, amelyet egyebek mellett adócsalásért szabtak ki rá. Szombat délelőtt végül őrizetbe vették Kabait, elszállítani azonban leghamarabb hétfőn fogják.
Vágólapra másolva!

A HírTV közlése szerint egyik riporterük találta meg az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben Kabai Károly volt nyírbogáti alpolgármestert, Veres János pénzügyminiszter egykori üzlettársát, akit adócsalás és más bűncselekmények miatt jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítéltek.

Péntek este a BRFK szóvivője, Tafferner Éva az OPNI bejárata előtt közölte péntek este, hogy állampolgári bejelentés alapján a rendőrség őrzi Kabai Károlyt az egészségügyi intézményben. Emondta azonban azt is, hogy a BRFK-n nem volt nyilvántartva elfogató parancs. Bár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság és az ügyészség is megerősítette, hogy a férfi ellen országos elfogatóparancs van érvényben, hivatalosan ez akkor még nem jutott el a BRFK-hoz.

Erre szombat reggelig kellett várni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője, Fülöp Gergely ekkor közölte az MTI-vel, hogy elrendelték Kabai Károly körözését, miután az elfogatóparancs hiteles másolatát szombat reggel megkapták a bíróságtól. Hozzátette: a nyírbátori kapitányság ezzel egy időben értesítette a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, melynek illetékességi területén a körözött személy tartózkodik.

A BRFK sajtóügyeletese az [origo]-nak azt mondta, megkapták az értesítést arról, hogy körözés van érvényben Kabai Károly ellen. A BRFK által kiadott közlemény szerint mostantól Kabai fogva tartottnak minősül. A rendőrök konzultáltak a kezelőorvosával, és az intézményben őrizetbe vették a férfit. "Elszállítása leghamarabb hétfőn lehetséges" - közölte a rendőrség.

Fülöp Gergely az [origo]-nak azzal magyarázta a huzavonát, hogy van egy átfutási idő, amíg a bíróság által kiadott elfogatóparancs hivatalosan - postai úton - eljut a rendőrségig. Kérdésünkre, hogy miért egy tévétársaság munkatársai találtak rá Kabaira a rendőrség helyett, azt mondta, mivel nem volt a férfi ellen körözés, így nem is kellett keresniük.

Kabai Károly 2001-ben fél évig Nyírbogát alpolgármestere, a mostani választási ciklusban - tavaszi lemondásáig - a nyírbátori választókerület MSZP-s alelnöke volt. Az 1990-es években színesfém-kereskedéssel foglalkozott, a vádbeli cselekmények előtt több évvel a jelenlegi pénzügyminiszter, Veres János szocialista üzlettársa volt. Az elítélt előbb azt kérelmezte, hogy egészségi állapota miatt halaszthassa a börtönbüntetés megkezdését. Ezt azonban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon augusztus 2-án jogerősen elutasította.

A vállalkozónak augusztus 21-én kellett volna jelentkeznie kell a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetben, Kabai Károly azonban ennek nem tett eleget, ezért augusztus 22-én a bíró elrendelte az elítélt rendőri elővezetését, szeptember 10-ei határidővel. Az elővezetés eredménytelen maradt, ezért a bíróság intézkedett az elítélt tartózkodási helyének felkutatására, hogy a később, szükség esetén kibocsátandó elfogatóparancs eredményes lehessen.