Fellázadtak a képviselők Gyurcsány javaslata ellen

Vágólapra másolva!
Nehezményezik a parlamenti pártok, hogy Gyurcsány Ferenc szigorítani akarja a képviselőkre vonatkozó szabályokat - értesült az MTI. A miniszterelnök nem a fizetéseket akarja csökkenteni, hanem átláthatóbbá tenné azt, hogy a képviselők a különböző juttatásokat milyen jogcímeken veszik fel. A kormányfő terveit nem csupán a Fidesz, hanem az MSZP és az SZDSZ is ellenzi.
Vágólapra másolva!

Sérelmezik a frakciók Gyurcsány Ferenc kormányfőnek a képviselői költségtérítés áttekinthetőségéről és a hiányzások szabályozásáról szóló javaslatát - tudta meg az MTI. A távirati iroda információi szerint a csütörtöki házbizottsági ülésen mind az öt parlamenti párt képviselője közölte: nem örülnének a képviselői költségtérítésről szóló szabályozás megváltoztatásának.

A miniszterelnök az őszi ülésszak első napján 48 pontban ismertette a kormány előtt álló feladatokat. Ezek között szerepelt a képviselői költségtérítés átláthatóbbá tétele, és a képviselői munkavégzés szigorúbb szabályozása. A frakcióvezetőknek és a házelnöknek küldött levelében a miniszterelnök úgy fogalmazott: a fizetés mellett kapható költségtérítések áttekinthetősége és a képviselői munkavégzés szabályozása az emberek többségét joggal irritáló probléma. A miniszterelnök kezdeményezése nem ejt szót a képviselői illetmények esetleges csökkentéséről, csupán a rendszer átláthatóságának javítását hangsúlyozza.

Korábban többször okozott felháborodást az, hogy a képviselők elszámolás nélkül vehetnek fel jelentős költségtérítést. A parlamenti képviselők ezt két jogcímen is megtehetik: a választókerületük és Budapest távolsága alapján meghatározott átalányt, valamint lakhatási támogatást is felvehetnek. Ez utóbbival korábban el kellett ugyan számolni, de 2002-ben úgy módosították a törvényt, hogy az "igazolt szállásköltsége megtérítésére jogosult" megfogalmazás helyett a "szállásköltség-térítésre jogosult" kitétel került a szövegbe.

A házbizottság ülésén - az MTI információi szerint - többen kifogásolták Gyurcsány Ferenc szóhasználatát. A Fidesz részéről Répássy Róbert azt mondta: nem a kormány ellenőrzi az Országgyűlést és a képviselőket, hanem fordítva. Ezzel Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető helyettese is egyetértett - tudta meg a távirati iroda.

A fideszes politikus azt is felvetette, hogy míg a képviselők tiszteletdíja öt év alatt alig több mint 30 százalékkal nőtt, addig a miniszteri illetményt majdnem 170 százalékkal emelték. Szerinte ez utóbbi is irritálja az emberek többségét. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a politikusok főállásban dolgoznak, így el kell dönteni, hogy megfizetik-e őket rendesen vagy azt ajánlják a képviselőknek, hogy keressenek mellette más jövedelemszerző tevékenységet - írja az MTI.

A hiányzások szankcionálásával kapcsolatban többen megjegyezték, hogy a bizottságok ülésezési rendje miatt képtelenség, hogy a képviselők megfelelő arányban és számban részt vegyenek az üléseken, amelyek többször a frakcióülésekkel és a plenáris üléssel is egy időben vannak. A frakciók szerint ezen a területen a kormánynak is lenne dolga, hiszen a bizottságokban az államtitkárok és a miniszterek helyett köztisztviselők jelennek meg, hogy érveljenek a tárca előterjesztései mellett.

Répássy az [origo]-nak azt mondta: a házbizottsági ülésen történtekről a képviselők nem nyilatkozhatnak, így az ott elhangzottakról sem árult el részleteket. A Fideszes politikus nem cáfolva az MTI információit, mindössze annyit mondott: a kormányfő levelét a csütörtöki ülésen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vettette fel, a frakciók csupán az házelnök véleményéhez csatlakoztak. A házelnök a kormányfőnek írt válaszlevelében azt közölte, hogy a javaslatok rontja a parlament és az országgyűlési képviselők egyébként is megtépázott tekintélyét.

Gusztos Péter a távirati irodának azt mondta, azt kéri a házelnöktől, hozza nyilvánosságra a csütörtöki ülés jegyzőkönyvét annak érdekében, hogy a frakciók álláspontja nyilvánosságra kerüljön. Szerinte hamis az a beállítás, hogy az SZDSZ ellenezné a miniszterelnök felvetését. A házbizottság ülésén szerinte éppen azt a kritikát fogalmazta meg, hogy tárgyalni csak konkrét javaslatról lehet, de ilyen egyelőre nincs.

Szili Katalin vasárnap az MTI-nek annyit mondott: korainak tartja, hogy nyilatkozzon az ügyről. A házelnök szerint azért hívta össze egy héttel ezelőtt, jövő keddre az ötpárti egyeztetést, hogy ott vitassák először meg érdemben a kérdés. Gusztos javaslatára úgy reagált, ha hivatalosan is megkeresik, akkor az ötpárti egyeztetésen napirendre kerülhet ez a téma is. Ha pedig mind az öt frakcióvezető úgy gondolja, nyilvánossá lehet tenni a dokumentumot.