Száz tüntető ment el a Magyar Rádióhoz

Vágólapra másolva!
Az újságírókkal együtt is alig százan vettek részt csütörtökön azon a kormányellenes tüntetésen, amelyet a Magyar Rádiónál szerveztek. Petíciót készítettek, a szónokok a tavalyi rendőri túlkapásokról beszéltek.
Vágólapra másolva!

Az újságírókkal együtt száz ember jelent meg csütörtökön a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete előtt, hogy a kormány távozását követeljék, majd petíciót adjanak át a közszolgálati intézmény elnökének. Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlók alatt demonstrálók a tüntetés kezdetén az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztek egyperces néma csenddel, felidézve, hogy az első lövések 51 évvel ezelőtt a rádió épülete előtt dördültek el.

A szónokok arról beszéltek, hogy tavaly október 19-én és 20-án a rendőrök elfogott "ártatlan embereket" a rádió udvarán hosszú órákig tartottak fogva. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője ismertette annak a petíciónak a tartalmát, melyet eredetileg Such György rádióelnököknek kívántak átadni, de végül este hét órakor a Krónika egyik szerkesztőjének, Nagy Iván Zsoltnak nyújthatták át.

Gonda azt kérte, hogy a petíció szövegét ők maguk olvashassák be a rádióban, de azt is elfogadhatónak tartotta volna, ha azt a rádió munkatársai ismertetik. A tüntetők "Olvasd be!, Olvasd be!, Ébresztő!, Ébresztő!" kiabálásokkal kísérték az átadást. A szerkesztő válaszában hangsúlyozta, hogy a petíciót tanulmányozni fogják és ezt követően adnak választ a tüntetőknek.

A demonstráció idejére a rendőrség kordonokkal zárta le a Bródy Sándor utca rádióhoz eső kereszteződését, a közelben mintegy 300 rendőr várakozott.