Rugdosódással vádolt rendőrök ellen indult per

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődött annak a három rendőrnek a pere, akiket azzal vádolnak, hogy a tavaly őszi zavargások idején megrugdostak egy, a tüntetők közül kiemelt férfit. Az ügyészség az év elejéig 29 rendőrt gyanúsított meg a zavargások kapcsán.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon hétfőn annak a három rendőrnek a büntetőpere, akiket azzal vádolnak, hogy tavaly szeptember 20-ára virradóra a Blaha Lujza térnél megrugdostak egy, a tüntetők közül kiemelt férfit. A Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál dolgozó három rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és könnyű testi sértéssel gyanúsítják.

Az elsőrendű vádlott - akit a vádirat benyújtása óta törzsőrmesterből főtörzsőrmesterré léptettek elő - tagadta a bűncselekmény elkövetését. Elmondta: a csoportparancsnok adott utasítást arra, hogy a tömegből emeljék ki a félmeztelen, arcát eltakaró férfit. A rendőr vallomása szerint sem ő, sem kollegái nem bántalmazták a férfit, nem tudja, hogyan keletkezhettek sérülései. A rendőrök szerint az ittasnak tűnő férfi üvegeket, köveket dobált a rendőrök felé, illetve kordont próbált húzni a villamossínekre. Hozzátették: a férfit azóta elítélték ezért. A per októberben folytatódik.

A szeptemberi és októberi zavargásokkal összefüggésben tavaly 117 olyan feljelentés érkezett az ügyészséghez, amelyekben rendőri túlkapásokra panaszkodtak. A Budapesti Nyomozó Ügyészség az idei év elejére 29 rendőrt gyanúsított meg a zavargások kapcsán. A március 15-i rendezvények biztosításában nem vehettek részt azok a rendőrök, akik ellen az ügyészség eljárási indított túlkapás miatt.