Zavaros szabály miatt büntethetik az orvosokat

Vágólapra másolva!
Tiltakoznak az orvosok a gyógyszerfelírási szabály hibái miatt - olvasható a hétfői Népszabadságban. Míg a rendszer célja, hogy a doktorokat lehetőleg olcsóbb készítmények felírására ösztönözze, egyes esetekben a szakembereknek nincs választási lehetőségük. Sokszor a beteg érdekében rákényszerülnek arra, hogy drága gyógyszert rendeljenek, így viszont büntetésre számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Előzetes becslések szerint az orvosok 30 százalékánál jelentkezhetnek gyógyszerfelírással kapcsolatos problémák - számolt be róla a hétfői Népszabadság. A doktorok aláírásgyűjtésbe kezdtek, és többen levelet írtak a miniszterelnökhöz a gyógyszerfelírási szabályozás zavara miatt. A rendszer lényege, hogy olcsóbb készítmények felírására ösztönözze az orvosokat, viszont a kritizálók szerint lényeges dolgokat figyelmen kívül hagy.

Egy onkológus például arról beszélt a napilapnak, hogy egy csontáttétes daganatos betegnek a csontritkulásos betegségére csak egyfelé gyógyszert adhat. Az annyira drága, hogy túllépi vele az átlagot, de nincs más választási lehetősége. Az onkológus szerint hasonló helyzetbe kerülhetnek a reumatológusok és a pullmonológusok, akik jogosultak nagyobb támogatással írni a készítményeket. A szabályozás nem veszi figyelembe a szakterületeket, és azt a helyzetet sem mérlegeli, amikor például egy gyermekorvos rendelt valamiféle nem szokványos gyógyszert, mondjuk vércsomáscsökkentőt - figyelmeztetett az onkológus.

Az egyik gyógyszercég értékelője szerint nagy a zűrzavar, az orvosok jelentős része nem tudja, mihez igazítsa a rendelését. Komoly árkülönbségek adódhatnak például abból, hogy melyik hatóanyagcsoportból rendel a doktor. Előfordulhat, hogy az egyik csoportban a legdrágább gyógyszer jóval kevesebbe kerül, mint a másikban a legolcsóbb. A legszélsőségesebb eltérés egy speciális onkológiai készítménynél jelentkezik, itt a legdrágább szer 982-szer annyiba kerül, mint a legolcsóbb.

A doktorok büntetésre számíthatnak, ha nem az előírások alapján rendelnek gyógyszert. Az említett onkológiai készítmény egyetlen dobozzal való felírása is maximális büntetést vonhat maga után. A Népszabadság szerint akad olyan orvos, aki 500 százalékkal lépte túl a büntetlenségi határt.

A hibák feltűntek a minisztériumnak és az egészségbiztosítónak is. Egyelőre eltolták a rendszer bevezetését, és maximálták a szankció mértékét. Az nem lehet több, mint az orvos által az adott hónapban felírt támogatás. A Napi Gazdaságnak nyilatkozva az OEP gyógyszerügyi főosztályának vezetője azt mondta: a jogos panaszok alapján igyekeznek finomítani a rendeletet, és a szankciókat csak azoknál alkalmazzák majd, akik az országos átlagtól jelentősen eltértek.