Kézzel írt karszalaggal is próbálkoztak a Szigeten

Vágólapra másolva!
Egy halom hamis karszalagot gyűjtöttek össze a Sziget Fesztivál munkatársai, akad közöttük 2004-es csuklópánt, de kézzel írt darab is. Az egyik zugárusra a rendőrség a Moszkva téren csapott le, neki csalás és magánokirat-hamisítás miatt kell felelnie. Az egyik legnagyobb karszalaggyártó szerint a csuklópántok készítése bizalmi feladat.
Vágólapra másolva!

Nejlonzacskóból, PET-palackból készült karszalaggal is próbálkoztak idén a Szigeten, de volt kézzel írt és 2004-es verzió is. A karszalagokat a korábbi években is megpróbálták hamisítani, először találkoztak viszont idén a Szigetesek jegyhamisítással - mondta Tóth Tibor, a fesztivál szolgáltatásfejlesztési vezetője.

"Ha valaki nem hivatalos pénztárban vásárol, ráadásul olcsóbban a jegy valódi áránál, annak vállalnia kell a kockázatot" - mondta Tóth Tibor azzal kapcsolatban, hogy akadtak, akik akaratlanul jutottak hamis jegyhez vagy karszalaghoz. A fesztivál szervezői nem itthoni cégek keresztül rendelnek karszalagokat, hanem közvetlenül külföldről hozzák be őket, azt nem akarták elárulni, hogy melyik országból.

Az egyik, hamis karszalagokat kínáló árusra a Moszkva téren csapott le a rendőrség. A férfi egy internetes hirdetésben ajánlott heti belépésre jogosító karszalagokat áron alul, de egy vevő, miután megjárta a karszalaggal, értesítette a rendőröket. A férfinál összesen 3 hamis csuklópántot találtak, arról egyelőre nincs információ, hogy a szalagok hol készültek, ő azt állítja, hogy a józsefvárosi piacon vette őket. A férfit csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítják.

Sok visszaélés volt idén a szigetes karszalag átragasztásával is, valószínűleg szinte minden Sziget-látogató találkozott a kijárat közelében ollóval és ragasztóval várakozókkal, akik a használt csuklópántot kunyerálták a kifelé tartóktól. A csuklópántok gyártásával foglalkozó Lovász Árpád szerint az ilyen átragasztott pántokat az ellenőrzéskor szinte biztos, hogy kiszúrják, a Szigeten próbálkozókat egyedül az segíthette, hogy sötétedés után, a rosszabb fényviszonyok között már nehezebb dolguk van az ellenőröknek.

A csuklópántok előállítását bizalmi állásnak tartja a karszalaggyártással 4 éve foglalkozó cég vezetője. "A megrendelő háta mögött simán gyárthatnék pluszdarabokat, de nem teszem" - mondta Lovász Árpád. Az itthon használt karszalagok többségét vagy Magyarországon, vagy az USA-ban gyártják. A csuklópántok annyira elterjedtek, hogy wellnessfürdőktől kezdve motoros fesztiválokig használják őket. De néha beesik egy-egy kisebb megrendelés is: egy anyuka például 100 darabot rendelt, hogy ha valamilyen nagyobb rendezvényre mennek, a gyerekein legyen karszalag névvel, telefonszámmal - mondta Lovász.