Vágólapra másolva!
Kivonják a forgalomból azt a két tejterméket, amelyről a gyártó cég sejti, hogy rákkeltő anyaggal szennyezett guar-gumit tartalmaz. Az első hivatalos eredmények péntekre várhatók. A főállatorvos helyettese szerint elképzelhető, hogy fertőzött élelmiszerre bukkannak. Eddig két cég állította magánlaboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva, hogy biztonságosak a termékei.
Vágólapra másolva!

Visszavonja a boltokból a Friesland Hungária az általa gyártott két terméket, a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázst és az ugyancsak sárgabarackos ízű Krémes duót - olvasható a cég [origo]-hoz eljuttatott közleményében. A két termék valószínűleg olyan, Indiából származó adalékot tartalmaz, amely rákkeltő dioxinnal fertőzött. A szennyezettséget igazoló vizsgálatok még nem készültek el, a cég a lépést azzal indokolta, hogy a visszavont termékekhez olyan, Csehországból származó sárgabaracklekvárt használtak fel, amelyben a dioxin meghaladhatja a határértéket.

Bognár Lajos, az országos főállatorvos helyettese az [origo]-nak azt mondta: csak pénteken tudják majd megmondani, hogy a Friesland Hungária élelmiszerei mellett vannak-e más problémás termékek is. Az élelmiszer-ellenőrző hatóságok még a múlt hét végén kérték azt, hogy minden olyan cég vizsgáltassa be termékeit, amelyek Indiából érkező vagy bizonytalan származású guar-gumit használnak fel. Eddig több mint 300 cég jelentkezett vizsgálatra. Mivel az ellenőrzés ideje minimum négy nap, így az első eredmények csütörtök estére készülnek el, ezek eredményét ismertetik majd péntek délelőtt.

Ha kerül, hogy valamelyik élelmiszer annyi dioxint tartalmaz, hogy egészségkárosodást okozhat, akkor az automatikusan hulladékká válik. Az ilyen élelmiszert hulladékégetőben kell megsemmisíteni - fogalmaz közleményében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. A tárca szerint erről a forgalmazónak vagy termék tulajdonosának kell gondoskodnia.

Jelenleg még csak a gyártó cégek tudják azt, hogy termékeik szennyezettek-e rákkeltő anyaggal. A cégek ugyanis a dokumentációból ki tudják következtetni, hogy használtak-e olyan E-412-t, vagyis guar-gumit, amelyekről más országokban kiderült, hogy az dioxinnal szennyezett - mondta a főállatorvos helyettese, aki szerint elképzelhető, hogy újabb készítményekről derül ki, hogy fertőzöttek.

A vizsgálatokat végző Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapján, az www.oevi.hu -n az olvasható, hogy eddig két guar-gumit használó cég termékeiről derült ki, hogy biztonságosak. A Danone és a Tutti Élelmiszeripari Kft. magánlaboratóriumban vizsgáltatta be saját termékeiket. Közben a HuMusz környezetvédő civil szervezet a honlapján azokat az élelmiszereket gyűjtötte össze, amelyekhez E-412 használnak fel. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezekben szennyezett guar-gumi lenne.

Hogy Magyarországra is érkeztek szennyezett élelmiszerek, azt követően merült fel, hogy két svájci vállalat a múlt hétfőn bejelentette: tudtán kívül több európai országba szállított rákkeltő dioxinnal szennyezett élelmiszeripari adalékot, úgynevezett guar-gumit. Az Európai Bizottság szerint Indiából a két cégen keresztül 9 tagállamba kerülhetett szennyezett guar-gumi. Az Európai Bizottság elrendelte valamennyi tagállam számára, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Az E-412-t többféle élelmiszer gyártása során használják, többek között húsipari készítményekhez (például májkrémek), tejtermékekhez (ízesített joghurtok, krémtúrók), szószokhoz, levesporokhoz, sütőipari, édesipari termékekhez (fagylaltpor). A dioxin, amivel több guar-gumi-tétel szennyezett, nagy mennyiségben daganatos megbetegedések mellett születési rendellenességet, szexuális zavart is okozhat. Gyetvai Béla, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság helyettes vezetője szerint akkor sem kell számítani ezekre a drasztikus hatásokra, ha kiderül, hogy szennyezett guar-gumi van az élelmiszerekben. Gyetvai szerint, ha egyes élelmiszerekben van is méreg, azok nem jelentenek kockázatot, mivel hamar kivonnák a forgalomból.