Az ügyészség vizsgálja az őssejtkapszulát

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Tudományos Tanács feljelentése nyomán engedély nélküli gyógyszerkísérlet miatt indult vizsgálat egy őssejttermelést fokozó készítmény ügyében - írja a Népszabadság. A szer forgalmazója ugyanis honlapján toboroz embereket a be nem jelentett kísérlethez. A szer reklámja miatt reklámfelügyeleti eljárást is kezdeményeztek, mivel gyógyító hatást tulajdonít a hivatalosan étrend-kiegészítőként forgalmazott készítménynek.
Vágólapra másolva!

Engedély nélküli gyógyszerkísérlet miatt tett feljelentést az Egészségügyi Tudmányos Tanács (ETT) egy őssejtkapszulát forgalmazó cég ellen. Szabó László, az egri Crystal Institute Kft. tulajdonosa az interneten toboroz embereket egy még be sem jelentett gyógyszerkísérlethez, ezért tett feljelentést az ETT - írja a Népszabadság. Az őssejtkapszula forgalmazója azt ígéri, a készítmény fokozza az őssejttermelést. A rendőrség Pécsen már vizsgálja, hogy a gyógyszer tesztelése alatt is voltak-e engedély nélküli emberkísérletek.

A szert az étrend-kiegészítőket forgalmazó Szabó, illetve Pécsi Tudományegyetem kutatói kísérletezték ki, az állatkísérleteket korábban reményt keltőnek nevezték. A természetes alapanyagokból összeállított készítmény állításuk szerint megnövelte a kísérleti álatok őssejtszámát, azok megtapadtak a szervekben, és például az állatok roncsolt májának szövetei újjáépültek. Az állatkísérleteket rendszerint éveken át tartó vizsgálódások és emberkísérletek követik, ebben az esetben azonban a forgalmazó nem várta ezt meg, és étrend-kiegészítőként árulni kezdte a készítményt.

A szer reklámjaiban található ígéretek miatt az Országos Gyógyszerészeti Intézet már reklámfelügyeleti eljárást is kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatalnál, mivel abban betegségmegelőző és gyógyító hatást tulajdonítanak a szernek, ami étrend-kiegészítő esetében tilos.

A lapnak nyilatkozó Szabó László szerint egyértelmű, hogy a szer segíti a szervezet regeneráló képességét. A Szkeptikusok Társasága ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy egy amerikai professzor jelezte, az őssejttermelés-fokozók könnyen aktivizálhatják a szunnyadó ráksejteket is.

Előzetes személyes találkozó és tájékozódás után az [origo] még július 17-én, emailben megkereste Szabó Lászlót, és egy szakmai kérdéssort küldött számára az "őssejtfokozó" szerrel kapcsolatban. Ebben többek között rákérdeztünk arra, hogy milyen formában próbálták ki a hatóanyagot eddig embereken, melyek az ezzel kapcsolatos legfontosabb szakmai publikációk, és milyen formában engedélyezte hatóság ezt a szert. A kérdésekre a mai napig választ nem kaptunk.