Eddig nem találtak szennyezett guar-gumit

Vágólapra másolva!
Az eddig megvizsgált közel kilencven minta közül egyben sem találtak dioxint az élelmiszerellenőrző hatóságok. Pár napja telt le az a határidő, amíg a cégek önként jelenthették, ha guar-gumit használtak termékeik előállításakor, az ellenőrök eddig tizennégy esetben szabtak ki bírságot olyan cégekre, amelyek ennek nem tettek eleget.
Vágólapra másolva!

A magyar élelmiszer-ellenőrző hatósághoz összesen 88 laboratóriumi minta érkezett, ezekben eddig sem dioxint, sem pentaklórfenolt nem találtak az ellenőrök - mondta Süth Miklós országos főállatorvos kedden Budapesten a kormányszóvivői tájékoztatón. A szakember elmondta: eddig a magyar hatóságok 5362 vállalatot és 6794 úgynevezett megmintázott tételt ellenőriztek. A vizsgálatok során ugyanakkor 560 tonna élelmiszert vagy élelmiszer-adalékanyagot zároltak.

Az Európai Unióban összesen nyolcvan szennyezett guar-gumi tételt találtak, ebből hét Magyarországra érkezett, de azt nem hozták nyilvánosságra, melyik cégen keresztül. Ebből a mennyiségből több mint hatszáz vállalkozáshoz jutott, a vizsgálatok során ebből 158 tételt hívtak vissza az üzletekből.

A magyar vállalkozások augusztus 22-ig önkéntesen jelenthették, hogy guar-gumit használtak áruik előállításához - emlékeztetett Süth Miklós . Ezt a határnapot követően a hatóság már megbüntette azokat a vállalkozásokat, amelyek önkéntesen nem tettek eleget jelentési kötelezettségüknek, eddig 14 bírságot szabtak ki, összesen 13,5 millió forint értékben. Elsősorban azért bírságoltak, mert késedelmesen értesítették a hatóságot, pontatlanul adták meg az adatokat, vagy hamis adatokat közöltek az ellenőrökkel.

Az országos főállatorvos elmondta, még kilenc eset van folyamatban, amely bírsággal végződhet. Süth Miklós újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy egy-egy dioxin-vizsgálat 220 ezer forintba kerül, míg a pentaklórfenolt 30-35 ezer forintért lehet ellenőrizni. A vizsgálatok költségét a vállalkozásoknak kell fizetniük. Azt is megerősítette, hogy a magyarországi vizsgálóhely a román élelmiszerek referencialaboratóriumává vált a guar-gumi-ügyben, mivel erre délkeleti szomszédunk hivatalosan is felkérte Magyarországot.