Szonda: közeledik az MSZP a Fideszhez

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódott az egyik hónapról a másikra alig észrevehető, de április óta mégis egyértelmű tendencia: az MSZP táborának némi növekedése, a Fidesz támogatóinak enyhe csökkenése - olvasható a Szonda Ipsos legfrissebb kutatásában, amelyet a Népszabadság közölt. Az áprilisi 19 százalékpontos Fidesz-előny mostanra 12 százalékpontra csökkent az MSZP-vel szemben.
Vágólapra másolva!

A Szonda Ipsos felmérése szerint folytatódott az MSZP szerény népszerűség-növekedése, miközben a Fidesz hajszálnyit tovább gyengült - írja pénteki számában a Népszabadság. Az ellenzék szavazói többlete még így is jelentős: 2,5 millió szimpatizánsával 1,5 millió szocialista szavazó áll szemben.

A Fidesznek áprilisban 35, az MSZP-nek 16 százalékos volt a rokonszenvtábora, ami azóta minden hónapban változott egy árnyalatnyit. Ezek az 1-2 százalékpontos módosulások esetenként nem bizonyultak statisztikailag mértékadónak, de együttesen már azonos irányba mutató, s karakteres tendenciát jelölnek ki. A szocialistákat preferálók aránya mostanra 19 százalékos lett, miközben a Fidesz jelenlegi tábora 31 százalékos.

A biztos pártválasztók csoportjában - amely a Szonda szerint meglehetősen kisméretű, a népesség 38-40 százalékát teszi ki - lényegében változatlanok az erőviszonyok. A Fidesz 60, az MSZP 30 százalék körüli támogatottságot élvez.

Az elmúlt négy hónap változásai leginkább az idősödő korosztályoknak köszönhetők, de megfigyelhetők a nagyvárosokban is, különösen Budapesten. A szocialisták - a Szonda szerint - visszaszereztek valamennyit hagyományos bázisuk 2007 első negyedévében elvándorolt tagjaiból.

Lanyha a választási kedv, jelenleg az emberek 46 százaléka mutat részvételi aktivitást. A politikai érdeklődés is mélyponton, csupán az emberek 6 százaléka mondta magáról, hogy nagyon odafigyel mostanság a közéletre, s még 11 százalék követi valamelyest az eseményeket. Az MSZP és a Fidesz szimpatizánsainak azonos (a népesség átlagánál valamivel nagyobb) a politika iránti figyelme, de az ellenzékiek aktivitása jóval erősebb. A Fidesz híveinek 73, az MSZP-seknek 60 százaléka menne el szavazni. Különösen feltűnő a falvakban élő szocialisták visszafogottsága: mindössze 52 százalékuk mutat részvételi hajlandóságot (miközben az ott élő fideszeseknek 73 százaléka).