Vágólapra másolva!
Mióta nyilvánosan vállalta homoszexualitását, voltak ugyan pillanatok, amikor megfordult a fejében, helyesen tette-e, de összességében sokkal jobb volt bejelentésének fogadtatása, mint várta - mondta Szetey Gábor személyügyi államtitkár, aki az [origo] Vendégszobájában válaszolt az olvasók kérdéseire. Szetey szerint sok erő kell a másság eltitkolásához, és szeretne majd gyereket örökbe fogadni. Kiderült, színészdiplomáját Kevin Spacey nyújtotta át, Hillary Clintonnal pedig összefutott a New York-i melegfelvonuláson.
Vágólapra másolva!

Mikor jött rá, hogy meleg? [atyec]

Kb. 25-26 éves koromban, mikor Nyugat-Európában járva láttam, hogy nem vagyok egyedül.

Változott valamit az önhöz való hozzáállás a munkahelyén a bejelentés óta? [BIfiu_vp]

Egy kicsit nagyobb a figyelem az irányomban, sok gratulációt, illetve furcsa nézést kaptam, amire megpróbálok normálisan reagálni és visszanézni. De azt gondolom, hogy minden csoda 3 napig, max. 1 hétig tart, engem is a teljesítményem alapján fognak megítélni, mint ahogy eddig is tették.

Maga színésznek tanult. A coming out előtt gyakorolta a könnyezést? [herkulesbringa]

A beszédet nyilván gyakoroltam, a könnyezés a beszéd tartalmának és leginkább a teremből jövő reakciónak lehetett a következménye.

Szép jó napot, Szetey úr! :) Nagyon nagy tiszteletem! Én pityeregtem a tévé előtt. :) [Cinimini]

Köszönöm, nyilván voltak pillanatok a bejelentésem óta, amikor feltettem a kérdést, hogy helyesen tettem-e. És valahányszor, amikor közvetlenül vagy közvetve ehhez hasonló pozitív reakciókról hallok, vagy arról, hogy sorstársaim vagy éppenséggel szüleik az eseten felbuzdulva végre őszintén beszélnek a valóságról és abba akarják hagyni az életüket elnyomó hazugságokat, vagy akár arról, hogy heteró ismerőseim beszámolnak arról, hogy ez erőt adott ahhoz, hogy az ő hazugságaikból végre kiléphessenek, nos, mindannyiszor megnyugszom, és új erőre kapok.

Néztek-e önre csúnyán, kapott-e bántást, amiért meleg? [herkulesbringa]

A bejelentés óta, vagy azelőtt?

Mindkettőre kíváncsi lennék: előtte és utána is. [herkulesbringa]

Miután első közel 30 évemben hihetetlenül és aránylag jól titkoltam az igazságot, nem igazán értek atrocitások. Talán csak két beszólásra emlékszem, amikor meleg szórakozóhelyről kijöttem. Ugyanakkor ezzel igencsak szerencsésnek mondhatom magam. A legnagyobb problémák nem az atrocitások, hanem az, hogy komoly erőt emészt fel az emberben az a koncentráció, hogy a környezete nehogy rájöjjön. Ahelyett, hogy az ember a munkájára, családjára, barátjára, boldogságára tudna összpontosítani.

És a bejelentés óta érték atrocitások? [___farkasMarci]

Egy beszólástól eltekintve nem, igaz, nagyon keveset mozogtam azóta "nyílt közegben". De aminek örülök, hogy jóval többször fordult elő, hogy ismeretlen emberek köszöntek és gratuláltak az utcán vagy e-mailben.

Sok politikusról tudod, hogy meleg? Természetesen nem a neveket kérdezem. :) [1fiuu.]

Tudni nem tudom, de nyilvánvalóan az ember hall híreket, pletykákat... Annyi biztos, hogy nem én vagyok az egyedüli. De hát ezt, gondolom, senki sem várná.

Maga szerint ki lesz a következő, aki bejelenti, hogy meleg? [Pyjama Porno]

Kedves Pyjama, ezzel kapcsolatosan ötletem sincsen, az se, hogy egyáltalán lesz-e ilyen és mikor. Azt azonban gondolom, hogy miután mind a visszajelzések, mind a felmérések azt az általam előzetesen remélt helyzetet mutatják, hogy a magyar társadalom igenis toleránsabb és nyugatiasabb, mint azt sokan gondolnánk, elképzelhető, hogy lesz folytatás.

Mióta él együtt meleg sráccal, és ő milyen idős? [Thomas_srác20]

A párommal 6 éve élek együtt, és 32 éves.

Hogyan fogadta a párod a coming outodat? Nem féltek, hogy ez árthat a kapcsolatotoknak? [1fiuu.]

Természetesen ez egy egyeztetett döntés volt, nem volt könnyű, hiszen voltak napok, amikor ő, voltak napok, amikor én gondoltam úgy, hogy mégsem kéne. De végül így döntöttünk, és szerintem ez csak erősíteni fogja a kapcsolatunkat. Mikor egy pár egymásra van utalva, az legtöbbször segít a kapcsolat erején, így volt ez a Buenos Airesben eltöltött két évünk alatt is. Jut eszembe, Argentína lesz a Copa América bajnoka!

Gondolkodott már azon, hogy örökbe fogadjon gyereket a párjával? [Spinesi]

Ki ne szeretné, hogy gyermeke legyen?

Ön szerint egészséges felnőtt lesz abból a gyerekből, akinek két apja van? [Petikeeeee]

Szerintem egy gyermeknek elsősorban szeretetre, másodsorban megfelelő anyagi és szellemi háttérre van szüksége. Azt is gondolom, hogy az a sok száz gyerek Magyarországon és sok millió gyerek a világon, akit senki nem fogad örökbe, jobban járna - ahogy a társadalom is jobban járna -, ha maximális szeretetet és odafigyelést kapna. Mellesleg azokban a nyugati országokban, ahol ennek már elég hosszú gyakorlata alakult ki, nem látszik empirikusan bizonyíthatónak, hogy nagyobb eséllyel lennének a felnövekvő gyermekek melegek, ha a kérdés erre vonatkozott.

Sosem érzett semmit a női nem iránt? [=Ree=]

Először is jó ideje jóval több női barátom van, mint férfi. A női nem iránt hihetetlen tiszteletet érzek, és azt gondolom, hogy érzékenységük, szeretetük révén legalább egyenlő helyük van a nemek között. Húszas éveim elején több lánnyal is volt kapcsolatom, és első párom egy lány volt, aki mind a mai napig nagyon jó barátom. Persze nyilvánvaló mára, hogy ebben az időszakban először magam elől, később a környezetem elől próbáltam titkolni az igazságot.

Fotó: Hajdú D. András

Nem gondolja, hogy a melegfelvonulás elleni akciósorozat része a kormány elleni meccsnek? [türelmeske]

Azt gondolom, hogy ez ugyanannak a pár száz, maximum pár ezer szélsőséges, demokráciaellenes, a Szálasi-korszak "képviselőire" emlékeztető huligán csapatnak a megmozdulása, akiket szeptember óta sajnos sok alkalommal láthattunk.

Nem lehetne valamit tenni az ellen, hogy ne lehessen egymáshoz közel két tüntetés, az atrocitásokat elkerülendő? [ned arcast]

Ha jól értelmezem a helyzetet, a jelenlegi törvényi szabályozással van gond, a rendőrség nem tehetett mást, mint hogy elfogadta a J nevű tömörülés ellentüntetését. Ha ez tényleg így van, akkor rossz a törvény, és remélem, az Országgyűlés ezt megváltoztatja.

Egyetért-e azzal, hogy a "normális" homoszexálisok megítélésén is rontott a Pride nevű rendezvény (a szombati melegfelvonulás - a szerk.), ahol leginkább exhibicionista, divat-buzi emberek vonultak fel? [tibeerius]

Sajnálom, hogy a felvonuláson voltak nem oda illő jelenetek és viselkedés a felvonulók részéről is. Azonban fontos látni az okokat is. Az egyik, hogy ha másfél órán keresztül valakinek a fülébe folyamatosan azt üvöltik, hogy "Buzi köcsög, dögölj meg!", akkor talán érthető, bár nem elfogadható a reakció. A másik, hogy pontosan a félelem miatt az egzisztenciával, pozícióval rendelkező nagy többségben levő melegek nem mernek részt venni a felvonuláson. Ennek a következménye az, hogy nem reprezentálja hűen a melegtársadalom egészét a felvonulás.

És nem gondolja, hogy a melegfelvonulás sérti a heteroszexuálisok esélyegyenlőségét? [Petikeeeee]

Egyáltalán nem gondolom, a heteroszexuálisok az év minden napján nyíltan vállalhatják és ünnepelhetik heteró mivoltukat, ha csak arra gondolunk, hogy nyugodtan és büszkén sétálhatnak kéz a kézben, ölelhetik egymást az utcán, és ezt jól teszik. A melegfelvonulás a világ számomra követendő nyugati részében egy színpompás karnevál, amelyre családok mennek el gyerekeikkel, hogy jól érezzék magukat és persze gyermekeiket toleranciára neveljék. Heterók és melegek pedig együtt, hogy mutassák, együtt is milyen jól tudnak létezni és bulizni.

Szeretném a tanácsát kérni... ha lehet!! Van egy barátom, és szeretnék édesanyámmal erről beszélni... de attól is félek, hogy megromlana a kapcsolatunk... pedig én vagyok a mindene. [Csabai guy]

Nem szeretnék a pszichiáter szerepében tetszelegni. Sőt, azt gondolom, hogy egy ilyen helyzet jó megoldásában nem árt egy külső, profi segítség. De abban biztos vagyok, hogy ha édesanyádat igazán szereted, és ő téged, akkor közép-hosszú távon még jobb, még igazibb lesz a kapcsolatotok. Édesanyád biztos azért szeret téged, aki vagy, és csak azt akarja, hogy boldog légy.