Fidzsi kutak és gleccserek vizét hozza az ásványvízdivat

Vágólapra másolva!
Itthon még kevesek figyelme terjed túl azon, hogy egy ásványvíz szénsavas vagy buborékmentes-e, de már nálunk is megjelentek a francia Alpokból vagy akár a Fidzsi-szigetekről származó vízkülönlegességek, amelyek például lassabb ráncosodással vagy erősebb körmökkel kecsegtetnek. Sok a drága külföldi víz, de legalább némelyiküknek tényleg van hasznos hatása. Akadnak viszont bőven gyenge minőségű palackozott vizek, amelyeknél még a csapvíz is jobb.
Vágólapra másolva!

"Tévedsz, ha azt gondolod, hogy csak divatos és drága. Erősíti a hajat, körmöket és lassítja a ráncok kialakulását, modelleknek kimondottan ajánlott" - olvasható egy Fidzsi-szigetekről származó ásványvíz hirdetésében. A kovasavat tartalmazó ásványvizet, melynek litere körülbelül 600 forint, közvetlenül a forrásnál palackozzák és állítólag emberrel csak azután kerül kapcsolatba először, hogy lecsavarják a kupakját.

Magyarországon még nem harapódzott el a méregdrága ásványvizek divatja, de itthon is ihatunk alpoki gleccservizet vagy a fidzsi artézi vizet. A különleges élelmiszereket árusító Culinaris üzlet vezetője nem tudott olyan ásványvízmániás vevőről beszámolni, aki kartonszám vinné valamelyik extra ásványvizet és az általunk megkérdezett éttermekben is azt mondták, hogy a vendégek figyelme ritkán terjed túl azon, hogy a felszolgált víz szénsavas vagy szénsavmentes-e.

A különlegességeket árusító bolt vezetője szerint nem feltétlen az a víz drága, ami első ránézésre annak tűnik. "Van olyan gyenge minőségű palackozott víz, ami 100 forintért is drága" - mondta Bogáthy Zoltán üzletvezető. A náluk kapható legdrágább víznek 650 forint litere - egy francia ásványvíz például arról híres, hogy állítólag XIV. Lajos is ezt fogyasztotta. Bogáthy szerint különlegesek azok az ásványvizek, amelyek természetesen is szénsavasak, vagyis nem csak utólag dúsítják fel őket. Ilyen például néhány erdélyi víz és az egyik legismertebb francia ásványvíz, a Perrier is.

Az ásványvíz népszerűsége évek óta folyamatosan nő Magyarországon, bár az uniós átlagot - évente 100 liter fejenként - még mindig nem értük el. Az olyan híresen nagy ásványvízfogyasztó országokban, mint Olaszország vagy Franciaország még ennél is jóval több, évente fejenként több mint 160 liter ásványvíz fogy. Az ásványvíz népszerűségének növekedése összefügg azzal, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy palackozott vizet vegyenek, de az ide érkező turisták is hozzájárulnak a növekedéshez, mert a külföldiek idegen városban hajlamosak inkább palackozott vizet venni.

Bár a csapvíz többnyire jó minőségű Magyarországon, az ásványvizek több olyan alkotóelemet tartalmaznak, amelyek jót tesznek az emberi szervezetnek. Az ásványvíz kezeletlen, védett rétegből származik, így nem kerülnek bele szennyező anyagok. Ezzel szemben a csapvizet tisztítani, a vízvezetéket pedig fertőtleníteni kell különböző anyagokkal.

A boltokban kaphatunk ivóvizet, forrásvizet, ásványvizet és gyógyvizet. Az ivóvíz bármilyen kútból származhat, ha az egészségügyi hatóság ihatónak minősíti. A forrásvíznél alapfeltétel, hogy hatóság által engedélyezett forrásból származzon. Az ásványvíznél nem csak a forrást, hanem azt is ellenőrzik, hogy a forrás geológiailag mely rétegből ered. Tartalmaznia kell ásványi sókat, amelyeket a palackon fel kell tüntetni.

Fontos figyelni az ásványvizek összetételére: általában az alacsonyabb nátriumtartalmú vizek ajánlottak, főleg azoknak, akiknek például vérnyomásproblémájuk van. A gyógyvíznek - a tisztasági követelményeken túl - gyógyhatásúnak kell lennie, vagyis palackozójának be kell bizonyítania, hogy bizonyos betegségekre vagy megelőzésükre hatásos.