Gyenge pajzsok miatt fizethet a rendőrség

Vágólapra másolva!
Vissza kell fizetnie a rendőrségnek az őszi zavargások során megsérült két rendőr táppénzét, mivel a rohamrendőröket nem látták el megfelelő védőfelszereléssel - állítja az Egészségbiztosítási Pénztár. A rendőrség szerint viszont nem létezik olyan védőeszköz, amely tökéletes biztonságot nyújtana. A kormányfő azt kérte az egészségbiztosítótól, hogy vizsgálja felül a döntését.
Vágólapra másolva!

Kérte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a rendőrségtől, hogy fizesse vissza két olyan rendőr táppénzét, akik a tavaly őszi zavargások közben sérültek meg - derül ki az OEP [origo]-hoz eljuttatott közleményéből. Az egészségbiztosító ezt azután kérte, miután megvizsgálta, megtett-e mindent a rendőrség annak érdekében, hogy ne sérüljenek meg a rendőrök, vagyis ellátta-e őket megfelelő védőfelszereléssel.

Az OEP közleményében hozzátette: a döntés nem lép életbe, előbb felülvizsgálja saját döntését. Gyurcsány Ferenc kormányfő is a felülvizsgálatot, valamint amennyiben lehetséges, a döntés visszavonást kérte pénteken. Korábban a döntést nehezményezte MTI-nek nyilatkozva Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese is. Szabadfi azt mondta, tárgyalni fognak az OEP-pel, és ha az egészségbiztosító nem áll el az igényétől, akkor közigazgatási úton megtámadják azt.

Az OEP a vizsgálatot azzal indokolta, hogy az egészségbiztosító köteles személyenként kivizsgálni minden egyes esetet, amikor a foglalkoztató az eseményt üzemi balesetként könyveli el. Az őszi zavargások idején szolgáló rendőrök sérüléseit pedig ilyennek minősítette a rendőrség. Az egészségbiztosító csak abban az esetben fizetteti vissza a munkáltatóval - jelen esetben a rendőrséggel - a betegápolás költségét, ha kiderül, hogy a foglalkoztató nem tett meg mindent a rendőrök védelmében - fogalmaz az OEP-közlemény.

A rendőrség szerint viszont nem létezik olyan védőeszköz, amely tökéletes biztonságot nyújtana. Szabadfi hozzátette: a németországi G8-találkozót biztosító felszerelt rendőrök is súlyos sérüléseket szereztek a randalírozásokban. A törvény és a rendőri eskü arra kötelezi a rendőröket, hogy testi épségük és életük feláldozása árán is teljesítsék szolgálatukat - közölte a főkapitány helyettese. Az OEP szerint viszont a biztosító nem tehet különbséget a munkaadók között.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az [origo]-nak azt mondta: a táppénzt a megyei kapitányságok tartják nyilván, az ORFK-nak így egyelőre nincs információja a részletekről. A szóvivő hozzátette: a vizsgálat körülbelül 400 rendőr táppénzét érintheti, akik főként a MTV-székház tavalyi ostromában sérültek meg.