Még egy hétig vitázhat a koalíció

Vágólapra másolva!
Megállapodott a kormánykoalíció két pártja, hogy július 1-jéig új mellékletekkel egészíti ki a koalíciós megállapodást, de az egészségbiztosításról még nem jutottak végleges egyezségre. A jövő héten még minden vitatott kérdésben tárgyalnak az MSZP és az SZDSZ szakértői. "Egy hét múlva alá lehet írni a keretmegállapodásokat" - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke és Kóka János az SZDSZ elnöke a vasárnapi koalíciós egyeztetést követően.
Vágólapra másolva!

A koalíciós pártok megállapodtak, hogy a jövő héten minden vitatott kérdésben kompromisszumos javaslatokat tárgyalnak meg a pártok szakértői, de a vasárnapi tárgyaláson nem született végleges egyezség az egészségbiztosításról. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János az SZDSZ elnöke az egyeztetést után azt mondták, egy hét múlva alá lehet írni a keretmegállapodásokat.

A koalíciós szerződést egy harmadik, a reformok menetrendjéről szóló melléklettel egészítik majd ki. A dokumentumnak jelenleg két melléklete van: az egyik a kormányprogramról szól, a másik az elosztott tárcákat sorolja fel. Kóka elmondta, a tíz pontból álló megállapodás-tervezet az egészségügy mellett tartalmazza a növekedés, az igazságosság, a környezetvédelem és a kampányfinanszírozás kérdését.

Reform menetrend

Ezeket részletezve Kóka kitért arra, hogy a növekedési csomagban rögzítik az adócentralizációt, a kis- és középvállalkozások, valamint a kutatás-fejlesztés támogatását; az igazságossági csomag az oktatásban meghozandó intézkedéseket, a nyugdíjrendszer és a szociális szolgáltatások átalakítását tartalmazza.

Emellett a környezetvédelmet mindkét párt stratégiai kérdésnek tekinti, közös javaslatot terjesztenek az Országgyűlés elé a pártok kampányfinanszírozásáról, egyetértenek az egyház és állam szétválasztásában, valamint szakmai munkacsoportot alakítanak a múlt lezáratlan kérdéseinek tisztázása érdekében - sorolta.

Verseny és szolidaritás

Gyurcsány az egészségügyről szólva azt mondta: a biztosítási rendszer egyesíti majd a versenyt és a szolidaritást, vagyis az egységes társadalombiztosítás fenntartása mellett újabb pénztárak jönnek létre, amelyeket egy átmeneti időszak után régiókhoz rendelnének. A kormányfő szerint a biztosítási rendszer átalakítása 2008 végére, 2009 elejére zárulhat le.

Az egészségbiztosítási rendszerről hónapok óta folyik a vita. Az SZDSZ a saját tervezetét már áprilisban nyilvánosságra hozta. A liberális párt ezt követően többször is kifogásolta, hogy a szocialisták nem állnak elő a saját modelljükkel. Végül június elején az MSZP is elkészítette saját javaslatát, ez azonban elfogadhatatlan volt a SZDSZ számára. A vitát a kormányfő mozdította ki a holtpontról, a múlt héten felvázolt, kompromisszumosnak szánt modelljével.

Fideszes ellenállás

Ha a kormányzat végleges döntést hoz a társadalombiztosítás, azon belül az egészségbiztosítás privatizációjáról, akkor a Fidesz mindent megtesz, hogy a társadalombiztosítás, és ezen belül az egészségbiztosítás átalakítása ne valósulhasson meg - mondta Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke.

Ezért - tette hozzá - ellenállásra szólítja fel az egészségügyi intézményeket, a civil szervezeteket, a beteg szervezeteket, az orvos és a gyógyszerész kamarát, az ápolási kamarát, az összes kirúgott, mintegy ezerötszáz orvost és a több ezer kirúgott ápolónőt.