Gyurcsány felháborodott Orbán könyvén

Vágólapra másolva!
Erős szavakkal illette Gyurcsány Ferenc a Fidesz elnökét nemrég megjelent könyve miatt. A kormányfő szerint gyomorforgató, ha egy aktív politikus a beszédeit árulja. Orbán könyve valóban a májusi kongresszusi beszédre épül túlnyomórészt, de van benne egy új fejezet is.
Vágólapra másolva!

Szem- és gyomorforgatónak tartom azt, hogy egy aktív politikus pénzért árulja politikai beszédeit, és ebből több millió forintos családi jövedelemre tesz szert - mondta Gyurcsány Ferenc az MTI-nek adott interjújában. A miniszterelnök bár nem nevezte meg Orbán Viktort, egyértelmű volt, hogy a Fidesz elnökéről beszél.

"Nem ismerek még egy példát, hogy aktív politikus saját közvetlen politikai tevékenységéből így kívánna hasznot húzni. Ennek az a vége, hogy holnapután a parlamentben elmondott beszédéért is pénzt fog valaki kérni" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc - akinek két éve jelent meg könyve - úgy látja: ha valaki ebből mégis pénzt csinál, akkor az a kötelessége, hogy a bevételt jótékony célra, civil szervezeteknek ajánlja fel. A kormányfő elképesztőnek nevezte azt, hogy a Fidesz elnöke másodszor is "eljátssza ugyanazt, vagyis hazaviszi a pénzt és elkönyveli, hogy van tíz-egynéhány millió forintom abból, hogy összegyűjtöttem a beszédeimet".

Véleménye szerint ez különösen akkor elképesztő, ha valaki politikájának középpontjába az erkölcsöt állítja. "Az nem megy, hogy plebejus politikát hirdetek, harcolok az új arisztokráciával szemben, és a legellentmondásosabb, rosszízű dzsentri magatartást folytatom" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte erkölcsi kérdésekben csak erkölcsileg feddhetetlen ember mondjon megalapozott véleményt.

Orbán Viktor könyve június elejére jelent meg Egy az ország címmel. Az alig százoldalas, szellősen szerkesztett kiadvány jelentős részben valóban azonos azzal a beszéddel, amelyet a Fidesz-elnök mondott a májusi pártkongresszuson, ahol megerősítették tisztségében.

A beszéd ismétlése alól kivételt csak az ötödik- egyben utolsó - fejezet jelent, amely a Túl a politikán címet kapta. Ebben a fejezetben ír Orbán egyebek mellett a tisztelet és szeretet kapcsolatáról, valamint arról, hogy miniszterelnöksége idején volt alkalma meglátni az ember "máshonnan nem vizsgálható rétegeit, metszeteit, lelki bugyrait", ahol a hatalom, a pénz csábítását, a másik ember alávetettségbe kényszerítésének vágyát tapasztalta.