Feltárná a Gripen-sztorit mindkét oldal

Vágólapra másolva!
Mindenki vizsgálatot akar a Gripen-ügyben, de az MSZP-sek az Orbán-kormány idején született döntéseket firtatnák, a fideszesek pedig a Medgyessy-kormány szerződésmódosítását. A kormány már elkezdett egy belső vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

Saját hatáskörében is vizsgálja a kormány a Gripen vadászgépek beszerzésének körülményeit - jelentette be az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtt Szekeres Imre honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy a kabinet támogatja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását. Szekeres szerint a kormány nem tekinthet el attól, hogy elemezze a döntéshozatal körülményeit.

Egy svéd tévécsatorna műsora június elején azt állította, a cseh Gripenek beszerzéséhez hasonlóan Magyarországon is tevékenykedett egy osztrák üzletember, aki több millió dollárt kapott a gépeket gyártó konzorciumtól. Az MSZP ezután parlamenti vizsgálóbizottság létrehozatalát kezdeményezte, hogy tisztázzák a beszerzés körülményeit. A Fidesz úgy reagált, hogy egy másik bizottság létrehozását javasolta a szerződés 2003-as módosításának kivizsgálására. Mindkét bizottság nevében szerepel a "korrupciógyanús" kifejezés.

"Orbán Viktor személyes döntése volt a Gripenek bérlése" - mondta Varjú László, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint annak ellenére döntöttek a svéd gépek mellett, hogy még egyes fideszes képviselők is az F16-osok mellett lobbiztak. A KDNP-s Simicskó István erre azt mondta, nemcsak katonai, hanem gazdasági szempontok is szerepet játszottak, hiszen a svédek 110 százalékos kompenzációt ajánlottak. Simicskó szerint inkább azt kellene kivizsgálni, 2003-ban miért kellett olyan "fölösleges képességeket" megrendelni, mint a légi utántöltés lehetősége.

"Egy dolog közös a két nagy frakció kezdeményezésében: a prejudikáció" - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. Gusztos azt mondta, pártja soha nem akadályozta meg egy vizsgálóbizottság felállítását sem, de azt szeretné, ha a teljes folyamatot egyetlen testület tekintené át. Hasonlóan fogalmazott az MDF-es Karsai Péter is, hozzátéve, hogy azt is meg kellene vizsgálnia a bizottságnak, hogy áll az ígért ellentételezés.

Az Orbán-kormány 2001-ben döntött a 14 Gripen bérletéről, bár az amerikai F16-os típust szinte mindenki esélyesebbnek tartotta. Szabó János akkori kisgazdapárti honvédelmi miniszter 2001-ben gazdaságossági okokkal magyarázta, miért a Gripenek mellett döntöttek az amerikai gépekkel szemben.