Titkos szabályok mögé rejtőzik a rendőrség

Vágólapra másolva!
Ki kell adnia a rendőrségnek két olyan titkos belső utasítást, amelyekkel az őszi zavargások idején saját szakszerűségét igazolta - derül ki a Fővárosi Bíróság csütörtöki ítéletéből. A TASZ jogvédő civil szervezet 30 ilyen utasítás megismerése érdekében indított pert. A bíróság ezek közül kettő kiadását rendelte el, a TASZ tovább küzd.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra kell hoznia a rendőrségnek azoknak a belső utasításoknak egy részét, amelyekkel az őszi zavargások idején saját szakszerűségét igazolta - derül ki a Fővárosi Bíróság csütörtöki ítéletéből. A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet indította azért, hogy megismerje a titkolt rendőrségi utasításokat. Többek között azokat, amelyre hivatkozva a rendőrség lezárva tartotta több hónapon keresztül a Kossuth teret.

A döntés értelmében az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) azokat az utasításokat kell kiadnia, amelyek a lakosság széles körét érintik. A bíróság kettőt minősített ilyennek: a körzeti megbízottakra vonatkozó utasítást, valamint a rendőrségi objektumba való be- és kiléptetés szabályait. A bíróság az ítélet ismertetésekor elmondta: nehéz helyzetben voltak, mivel olyan adatokról kellett dönteni, melyeket a bíróság sem ismert és be sem kérhette azokat.

A TASZ az [origo]-hoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen, a civil szervezet szerint ugyanis az összes utasítás közérdekű adatnak számít. Baltay Levente, a TASZ ügyvivője az [origo]-nak azt mondta: kérésükre korábban a rendőrség a több mint száz utasítás nagy részét kiadta. Közel harmincat viszont arra hivatkozva nem adtak át, hogy azok megismerése megnehezítené a rendőrség bűnüldözési gyakorlatát. Az ORFK ellen indított perben ezeknek kiadását kérte a civil szervezet.