"Magamon éreztem, hogy jó" - bevált a madárkór-vakcina

Vágólapra másolva!
Sikerrel zárultak a magyar H5N1-vakcina emberi tesztjei, a madárinfluenza ellen hatásos szernek semmiféle mellékhatása nincs. A miniszteri biztos elmondta, hogy többtucatnyi ország megvásárolná a gyártási technológiát. A gyártó cég szóvivője ugyanakkor "üzleti okok" miatt nem árulta el, hogy eladták-e már valakinek az illetékesek szerint egyedülálló gyógyszert.
Vágólapra másolva!

"Biztos voltam benne, hogy semmi mellékhatása nincs a szernek. Magamon éreztem, hogy jó a vakcina, hogy minden rendben van" - mondta az [origo]-nak Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, akit elsőként oltottak be 2005 őszén a madárinfluenza ellnei vakcinával. A jelenleg kórházigazgatóként is dolgozó szocialista politikus azóta két vizsgálaton esett át: 3 héttel az oltás után testének reakcióját ellenőrizték, valamint hat hónapra rá ismét megvizsgálták.

A közelmúltban sikeresen lezárultak a H5N1-vakcina klinikai vizsgálatai, a szernek nincsenek emberre veszélyes mellékhatásai. Az ellenanyagot eddig egy "genetikai úton előállított madárinfluenza-vírussal" vizsgálták, a következő lépés a "vadvírusból előállított oltóanyag tesztelése lesz" - közölte Rácz, majd hozzátette: "Nem is annyira következő, de erről többet most nem mondhatok."

"Nem fordult elő szövődmény" - erősítette meg Németh Zsolt, a gyártó Omninvest Kft. szóvivője, aki elmondta, hogy a készítmény előállításához szükséges gyártási technológia készen áll. A H5N1-es oltóanyaga egyébként már 2006 márciusa óta rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel Magyarországon, igaz, üzlet nem a hazai értékestésben lesz az országnak, hanem a gyártási technológia külföldi eladásában.

Rácz Jenő szerint nem teheti meg egyetlen ország sem, hogy megtartja magának a vakcinát, hiszen ha világméretű madárinfluenza-járvány tör ki, akkor hirtelen akár százmilliós tételben kell legyártani az oltóanyagot. Hogy a gyártás-technológia eladása mekkora üzlet az országnak, arra még nagyságrendbeli összeget sem mondott Rácz, igaz, miniszterként 50, majd már 500 milliárdos állami haszonról beszélt. Most csak annyit mondott: "valóban ilyen mértékű üzletről lehet szó".

Az érdeklődő országok számával kapcsolatban semmiféle konkrétumot nem árult el Bujdosó László miniszteri biztos, volt országos tisztifőorvos, akit másodikként oltottak be a szerrel kamerák kereszttüzében másfél éve. A tárgyalások folynak, ezt megerősítették az illetékesek, de a ezekről "üzleti és etikai okok miatt" Németh Zsolt sem kívánt nyilatkozni.

Bujdosó László ugyanakkor közölte, hogy akár többtucatnyi országgal is megállapodhatnak a technológia értékesítéséről. "Hetek kérdése, és ennél sokkal több információval állunk elő" - közölte a vakcina miniszteri biztosa, majd titokzatosan hozzátette: "ennél többet most még nem mondhatok".