Gyanús szülőknél hagyták a megvert gyerekeket

Vágólapra másolva!
Egy hat hónapos és egy ötéves kisfiút is megvertek szüleik a hétvégén Pécsen: egyikük egy családi veszekedés közben kapott anyja helyett egy ütést, a másik gyerek sebeire egyelőre még semmilyen magyarázat nincs. Mindkét esetben a családnál maradhat a gyerek a várhatóan hónapokig elhúzódó eljárás alatt, mert a rendőrség szerint nem biztos, hogy veszélyben vannak, a gyámhivatal pedig még nem is tud a történtekről. Egy szintén Baranya megyei gyerekbántalmazási ügyben időközben ítélet született: első fokon 12 éves börtönbüntetést kapott az édesanya, aki tavaly halálosan bántalmazta kislányát.
Vágólapra másolva!

Két kisgyermeket is bántalmaztak szüleik a gyanú szerint az elmúlt hétvégén Pécsen, mindkét esetben eljárás indult, de a gyerekek a kórházból visszakerülhetnek a családjukhoz. Szombaton egy hat hónapos kisfiú szenvedett 8 napon belül gyógyuló fejsérülés, mert miközben szülei veszekedtek, az anyjának szánt ütés őt érte - mondta az [origo]-nak Rusznák László, a Baranya megyei rendőrség életvédelmi alosztályának vezetője. Állítólag az apa egy partvissal akarta megütni a feleségét, de a nő karjában tartott gyereket találta el. Az alezredes szerint a szülőknek korábban is volt már dolguk garázdaság miatt a rendőrséggel.

Vasárnap egy hajléktalanokat is befogadó pécsi gyerekotthon munkatársa vette észre, hogy egy - otthontalan anyjával és testvérével együtt - náluk meghúzódó 5 éves kisfiún bántalmazás nyomai figyelhetők meg. Azonnal kórházba vitték, az anyja azt állítja, hogy nem ő verte meg. Rusznák László szerint ezt az ügyet könnyebb lesz felderíteni, mert a gyerek itt már el tudja mondani, mi történt vele, ennek érdekében gyerekpszichológus foglalkozik vele. A kisfiú a kórházi kivizsgálás után visszakerül hajléktalan anyjához az akár hónapokig is eltartó vizsgálat idejére.

A rendőrség egyik esetben sem rendelte el, hogy a gyereket ideiglenesen máshol helyezzék el, pedig erre a gyerekvédelmi törvény értelmében lehetősége van akkor, ha a gyerek testi, szellemi épsége veszélyben van. Rusznák László többször is arra hivatkozott: még nem bizonyított, hogy a szülő bántotta a gyereket, pedig a törvény szerint ez nem feltétele a máshol elhelyezésnek, elég, ha valamiért veszélyben lehet a gyerek. Az alezredes szerint viszont az első esetben még ki kell vizsgálni, hogy valóban véletlenül vagy szándékosan ütötték-e meg a kisfiút. A másik gyereknél pedig az orvos szerint nagyon valószínű, de nem 100 százalékig biztos, hogy bántalmazták - magyarázta. Hozzátette, hogy a gyámhivatalt már értesítették a két ügyről.

A pécsi gyámhivatal illetékes munkatársa, Tancsik Csilla azonban azt mondta, az [origo]-tól hallott először a két megvert kisfiúról, pedig szerinte hétfő reggel már az asztalán kellett volna lennie a rendőrségről átfaxolt értesítésnek. Az ügyeket nem ismeri, de annyit elmondott, hogy az ötéves kisfiút és családját befogadó gyerekotthonban biztonságban van a gyerek, és az itteni szakemberek azonnal lépni fognak az érdekében, ha kell. Visszahívtuk a rendőrséget, hogy tudassuk, a gyámhivatal nem kapta meg az értesítést, de azt a választ kaptuk, hogy valószínűleg még nem ért oda a posta.

Megverte, mert nem akart enni

Éppen a múlt héten született ítélet egy tavalyi gyerekbántalmazási ügyben: tizenkét év fegyházbüntetést kapott első fokon az a fiatal nő, aki annyira megverte alig több mint egyéves kislányát, hogy a gyerek nem sokkal később belehalt sérüléseibe. A kis határ menti faluban, Udvaron 2006 nyarán történt esetről az [origo] helyszíni riportban számolt be, kiderült, hogy a pár száz fős településen többen is sejtették, hogy a 21 éves édesanya bántja a lányát, de senki nem tette szóvá.

A Baranya Megyei Bíróság büntetőtanácsa az anyát bűnösnek találta 14 év alatti személy megölésében - tudtuk meg Hajdú Istvántól, a bíróság szóvivőjétől. Eredetileg enyhébb bűncselekménnyel, testi sértéssel vádolták, amely végül halálhoz vezetett, az eljárás során viszont az ügyész úgy döntött, hogy bizonyítható a súlyosabb, emberölési szándék, még ha nem is ezért verte meg Nikolettet az anyja. Bebizonyosodott, hogy valóban a kisgyerek sírása idegesítette fel a nőt, tejes babapiskótát adott neki, de a gyerek nem akart enni. Ezért dobta többször a kanapéra, majd ütötte meg - mondta el a szóvivő.

Egy pofon belefér

Az ítélet nem jogerős, mert az édesanya fellebbezett, kérte, hogy az enyhébb, testi sértéses bűncselekménynek minősítsék a tettét és ennek megfelelően kisebb büntetést rójanak ki rá. A nyári ítélkezési szünet miatt csak ősszel kezdődhet meg a másodfokú eljárás. Fischer Antalné, Udvar polgármestere az [origo]-tól tudta meg, hogy bírósági döntés született az egész község életét alaposan feldúló ügyben. Az elítélt Anita élettársa közvetlenül a kislányuk halála után elköltözött a faluból, és a család egy része sem él már itt, a polgármester tudomása szerint tartják a kapcsolatot a bebörtönzött nővel.

Az [origo] az udvari eset után szavazást készített, azt kérdeztük olvasóinktól, mit tennének, ha látnák, hogy egy szülő veri a gyerekét. A válaszadók többsége - csaknem 60 százalékuk - a verés mértékétől tette függővé, hogy beavatkozna-e, ennyien válaszolták azt, hogy "egy pofon még belefér". Csak a válaszadók 21 százaléka választotta azt az opciót, hogy mindenképpen a hatóságok tudomására hozná az esetet.