Az APEH nem cáfolta a gazdasági minisztert

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság visszautasítja azokat a hétfőn megjelent állításokat, amelyek szerint az APEH megcáfolta volna Kóka János gazdasági miniszter nyilatkozatát a magánrendezvényéről kapott éttermi számla tartalmáról - nyilatkozta Bakonyi Ágnes az adóhatóság szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvivő mindezt a HírTv honlapján közzétett írás kapcsán mondta el, amely szerint az APEH szaktanácsosa cáfolta volna a gazdasági minisztert. Az APEH szóvivője leszögezte: az adóhatóság munkatársai nem cáfolhatnak olyan tényeket, amelyekről nincs tudomásuk, mert nem vizsgálták a hírbe hozott céget és nem látták a kérdéses bizonylatot.

Az ügyet nyilvánosságra hozó Manager Magazin júniusi számában közölte, hogy APEH-ellenőrzést és bírságot kapott az az étteremtulajdonos, akinek vendéglátóhelyén az áfa megfizetése nélkül rendezte a számlát egy miniszter.

Mong Attila, a Manager Magazin volt főszerkesztője a távirati iroda kérdésére, hogy Kóka Jánosra és a Columbus étteremre gondoltak-e a cikk megírásakor, szombaton azt válaszolta: a forrásuk névtelenséget kért, ezért sem a politikust, sem az éttermet nem fogják megnevezni forrásaik védelme érdekében. Megjegyezte: egyébként ragaszkodnak hozzá, hogy a történet valós.

Az ügyben az MDF először a kormányfőhöz írt levelet. A válaszban a miniszterelnök nevében nyilatkozó Gál J. Zoltán államtitkár azt írta: mivel az MDF-es politikus újságcikkből átvett vádját semmivel nem támasztotta alá, ezért nem adottak a vizsgálat lefolytatásának feltételei ebben az ügyben.

Hock Zoltán, a párt elnökhelyettese ezt követően kedden bejelentette, hogy minden kormánytaghoz levelet küldenek, amelyben arra kérik őket: nyilatkozzanak arról, érintettek-e az éttermi ügyben.

Kóka János szombaton sajtótájékoztatón mutatta be azt az éttermi számlát is, amelyet március 31-én, az elnökválasztása utáni 150 fős rendezvénye után kapott. Mint mondta, ez a sorszámozott, dátumozott számla bizonyítja, hogy alaptalanok a vádak, mert magánpénzéből, számla ellenében fizetett, amely tartalmazza az áfát is. Hozzátette, megfontolja, hogy jogi útra tereli az ügyet.