Vágólapra másolva!
A kormányzás elmúlt egy évét értékelve Gyurcsány Ferenc  azt ígérte párttársainak, hogy nem hajlandó lassítani kabinetje reformpolitikáján. Lendvai Ildikó frakcióvezető pedig "dedópolitikának" nevezte az ellenzék magatartását.
Vágólapra másolva!

"Szó sem lehet arról, hogy visszaforduljunk" - mondta az elmúlt évet értékelve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke Budapesten, az Egyéves a kormány című nagygyűlésen. A kormányfő hozzátette: "Sem megállni, sem lassítani nem kívánok és nem fogok".

A miniszterelnök közölte: az elmúlt év és annak összes konfliktusa arra tanította meg, hogy az úton végig kell menni, ha kell, akkor több körültekintéssel, ha kell, több bölcsességgel, nagyobb partnerséggel, de "szó nem lehet arról, hogy visszaforduljunk, hogy megálljunk, hogy föladjuk azokat az elképzeléseket, amelyekkel elindultunk".

Gyurcsány Ferenc a vizitdíjról és a kórházi napidíjról kezdeményezett fideszes népszavazás kapcsán közölte: lehet népszavazást tartani, de meg fogjuk nyerni.

Lendvai Ildikó frakcióvezető, valamint Kiss Péter munkaügyi miniszter, MSZP-alelnök az ország és a baloldal "felnőtté válásáról", az elmúlt egy év nehézségeiről és eredményeiről beszélt. Lendvai úgy fogalmazott: Magyarországon a "dedópolitika" és a "felnőttpolitika" áll szemben egymással, a csodavárás a cselekvéssel.

A tárcavezető szerint az elmúlt év nehéz és kemény volt: megvannak az eredmények, a holnapután lehetőségei, de a társadalom elbizonytalanodott. Kiss Péter azt mondta: reform-ígéretekből és reform-retorikából kevesebb, megoldási lehetőségekből és párbeszédből több kell.

Fidesz: alkalmatlan a kormány

A Fidesz szerint gazdasági és a politikai fordulatra lenne szükség - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján. "Az elmúlt egy év azt bizonyítja, hogy ez a kormány alkalmatlan a kormányzati feladatok ellátására, kapkod, nincs végiggondolt, következetes koncepciója, nincs világos programja, ami mentén haladna" - értékelte a második Gyurcsány-kormány első évét a Fidesz alelnöke.

A sajtótájékoztatón bejátszották a miniszterelnök őszödi beszédének egy részletét, amelyre utalva Varga Mihály azt mondta: az elmúlt egy évben az ország Gyurcsány Ferenc hazugságainak árát fizeti.