Csak a miniszter tudja kihez tartoztak a bolyongó sérültek

Vágólapra másolva!
Mindenki mást mond arról, kinek kellett volna ellátnia azt a két súlyos sérültet, akiket egy súlyos baleset után kedden szállítottak Salgótarjánba, de onnan tovább kellett állniuk, hogy idegsebészeti kezelést kapjanak. A két érintett pesti kórház egyike azt állítja, meg sem keresték őket, a másik szerint pedig csak konzultálni akartak, a salgótarjáni igazgató szerint azonban egyértelmű volt a helyzet. A betegeket végül Miskolcon látták el, ami az egészségügyi tárca szerint a helyes megoldás volt, a kórház szerint azonban a betegek állapotán kívül semmi nem indokolta ezt.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indít az Egészségbiztosítási Felügyelet annak tisztázására, hogy melyik kórháznak kellett volna ellátnia azt a két férfit, akik a Nógrád megyei Pásztó közelében szenvedtek autóbaleset kedden hajnalban. Szerdán ugyanis kisebb káoszt eredményezett, hogy a sérülteket hol lássák el, ráadásul az Egészségügyi Minisztérium és az érintett vidéki kórházak továbbra se értenek egyet az ügyben.

A két férfit a baleset után a mentők a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházba szállították. Ott a sürgősségi ellátást azonnal megkapták a betegek. A két férfi állapotát így sikerült stabilizálni. Bercsényi Lajos, a kórház főigazgatója az [origo]-nak azt mondta: az ügyeletes orvos arra a diagnózisra jutott, hogy a betegnek utólagos kezelésként idegsebészeti beavatkozásra van szükségük. Mivel sem Salgótarjánban, sem egész Nógrád megyében nincs idegsebészet, ezért az orvos a betegek átszállítása mellett döntött.

Káosz a szállítás körül

Bercsényi szerint az ügyletes először az Amerikai úti kórházként emlegetett, fővárosi Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetet kereste meg. Ennek oka, hogy az április elsejétől hatályos területi ellátási rend szerint idegsebészet kapcsán a salgótarjáni kórház a fővárosi intézményhez tartozik. (A területi ellátási rend kórházi osztályonként azt szabja meg, hogy melyik osztály mely település polgárait köteles ellátni. Tehát egyfajta garanciát jelent, hogy a kijelölt helyen biztosan ellátják a beteget, vagyis onnan nem küldhető tovább beteg. Április elseje előtt ilyen garancia nem létezett.)

Az Amerikai úti kórház azonban - Bercsényi szerint - elutasította a betegek felvételét. Bognár László, a kórház megbízott vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta az MTI-nek, hogy a salgótarjáni kórház csak szakmai tanácsot kért tőlük, nem felvételt. Az Amerikai úti kórház azt ajánlotta fel, hogy mivel épp baleset helyszínének közelében van az egyik kollégájuk, keressék meg őt. A salgótarjáni kórház erre úgy reagált: ők nem tanácsot kértek, hanem a beteg felvételét, ezt azonban elutasította a fővárosi kórház. Szerettük volna megkérdezni a budapesti intézményt, ahol mindössze annyit mondtak: a témában délután két órakor tartanak sajtótájékoztatót.

Bercsényi szerint salgótarjáni kórház ügyletese ezt követően az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézethez (OBSI) fordult. Az OBSI főigazgatói titkárságán viszont azt mondták az [origo]-nak, hogy őket senki nem kereste meg. A salgótarjáni kórház főigazgatója viszont állítja: azt dokumentálták, hogy ők valóban kérték a beteg átvételét. Bercsényi ugyanakkor elismerte, a két fővárosi kórház valószínűleg okkal utasította el a kérést, a bűnbakkeresés helyett azonban sokkal fontosabb volt a két beteg állapota.

A főigazgató szerint ekkor felhívták az egészségügyi tárca információs irodáját, amely nem tudott tanácsot adni az ügyben, miközben ez lenne az egyik feladata. Végül arra jutottak - mondta Bercsényi -, hogy Miskolci kórházba küldik át a két sérültet. A salgótarjáni kórház vezetője szerint az sem könnyítette meg a helyzetet, hogy kedden több súlyos esettel kellett megküzdeniük. Budapest egyébként közelebb van Salgótarjánhoz, mint a nógrádi megyeszékhely Miskolchoz: a Budapest-Salgótarján táv megtétele a legrövidebb távon a t-online útvonalkeresője szerint 1 óra 29 percig tart, addig a Salgótarján és a Miskolc közötti út 1 óra 36 percet vesz igénybe.

Mégis közelebb volt a főváros

A miskolci kórház főigazgatója, Csiba Gábor az [origo]-nak azt mondta, területileg nem ők az illetékesek és a kórház nem volt ügyeletben. A kórházigazgató szerint ráadásul a két férfi már túl volt az életveszélyen, így szó sem volt sürgősségi esetről. A salgótarjáni kórház pedig sem sürgősségi, sem semmilyen más szakma terén nem tartozik a miskolci kórházhoz, így nekik nem kellett volna fogadniuk a betegeket.

A két férfi állapotáról Csiba, a hozzátartozók kérésére nem adott tájékoztatást, mindössze annyit mondott, hogy túl vannak a műtéten és jelenleg az intenzív osztályon fekszenek. A főigazgató szerint a sérülteket nagyjából a baleset után 10 órával később műtötték meg. Arra a kérdésre, hogy ennek lehetnek-e hosszú távú következményei, Csiba azt mondta: mindig az a legjobb, ha minél gyorabban megtörténik a műtét.

Csiba szerint az eset alapján egyértelmű, hogy hibák vannak a területi ellátási rendben. (Az áprilisi életbe lépés előtt is több hiba volt a közel négyezer oldalas dokumentumban, ezeket azonban a tárca kijavította). A kórházigazgató szerint célszerű lenne bevezetni azt is, hogy ha egy kórház ellát egy nem hozzá tartozó beteget, akkor a kezelés költségeit ez a kórház kapja meg. Jelenleg ugyanis a kórházak egy adott keretből gazdálkodnak, többek között ebből kell fedezniük a nem hozzájuk tartozó betegek kezelését is. A kórházigazgató szerint erre lenne szükség ahhoz, hogy a betegnek ne kelljen bolyonganiuk a kórházak között. Csiba szerint a betegek küldözgetése hátterében a pénz áll.

Vizsgálat és nyilvántartás lesz

A két férfinek a koponyasérülések mellett egyéb súlyos sérülései is voltak, ezért nem láthatta el őket az Amerikai úti intézmény - mondta az esetről szerda délután Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetetben ugyanis csak a koponyasérülést tudták volna ellátni, mást nem. A tárcavezető szerint betegeknek úgynevezett politraumatizált ellátásra volt szükségük, ebből a szempontból azonban a miskolci kórház volt az illetékes.

Arra a kérdésre, hogy erről az ellátási kötelezettségről miért nem tudott a miskolci intézmény vezetője, Horváth azt mondta, ezt az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatának kell kiderítenie. A miniszter nem kívánt előzetesen nyilatkozni, ki hibázhatott. Azzal kapcsolatban, hogy a salgótarjáni kórház hiába hívta az ügyfélszolgálatot, Horváth azt mondta, az csak lakossági tájékoztatásra szolgál, szakmai kérdésekben az ÁNTSZ az illetékes.

A miniszter bejelentette, hamarosan létrehoznak egy országos ágynyilvántartást is, tehát lesz az ÁNTSZ mellett egy olyan szám is, amelyen meg tudják mondani, melyik beteg melyik területileg illetékes kórházhoz tartozik. Horváth szerint addig lesznek még kóborló betegek, amíg a kórházak nem alkalmazkodnak az új struktúrához.

A salgótarjánihoz hasonló eset történt április 6-án, amikor kórházba szállítás közben meghalt egy mindszenti férfi. A férfit előbb a hódmezővásárhelyi kórházba vitték, majd innen a kocsit továbbküldték a szentesi kórházba. A Szentes felé vezető úton azonban a férfinek megállt a szíve, és már nem sikerült újraéleszteni.