Súlyos sérülteket utasított el két pesti kórház

Vágólapra másolva!
Nem fogadott a területileg illetékes budapesti kórház két balesetben megsérült férfit. Miután két kórház is elutasította ellátásukat, mentőhelikopterrel a miskolci kórházba kellett szállítani őket. Mindketten súlyos, életveszélyes állapotban vannak.
Vágólapra másolva!

Kedden hajnali négy órakor, a 21-es főúton, a pásztói gyorsítósáv elején történt a baleset - mondta Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A Budapest felé tartó autó vezetője valószínűleg nem vett észre egy műszaki hiba miatt lerobbant teherautót, és hátulról belerohant. Az autóban ülő két budapesti férfi súlyos sérülést szenvedett - tette hozzá a szóvivő.

A sérülteket előbb a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházba szállították. Ott nincs idegsebészet, de a traumatológián megállapították, hogy idegsebészeti ellátásra van szükség. Ezért lépéseket tettek az ellátás biztosítása érdekében - számolt be Bercsényi Lajos, a kórház főigazgatója. A salgótarjáni megkeresést azonban a területi beosztás szerint illetékes budapesti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, valamint a fővárosban szintén megkeresett Traumatológiai Intézet is elutasította - erősítette meg az intézményvezető. A szaktárca információs irodája sem tudta megmondani, hová tartozik idegsebészetileg a salgótarjáni kórház - tette hozzá.

Így a betegeket a területileg nem illetékes miskolci megyei kórháznak kellett átvennie, harmadikként ugyanis őket keresték meg, mert áprilisig oda tartozott a salgótarjáni kórház - mondta Bercsényi Lajos. Ide mentőhelikopterrel szállították a két sérültet. A helikopter kétszer fordult, az első sérült délután fél három körül érkezett Miskolcra.

A sérültek állapotáról a miskolci kórházban adtak tájékoztatást. A vizsgálatok még folynak, de mindkét sérültnek súlyos, életveszélyes az állapota, és mindkettejüknél idegsebészeti beavatkozásra lesz szükség - mondta el a kórházigazgató, Csiba Gábor.

Csiba is úgy tudja, a Nógrád megyei kolléga természetesen a fővárosban érdeklődött először a betegek fogadásáról, ám elutasító választ kapott. "Így telefonált Miskolcra, a megyei kórházba, és én átvettem a sérülteket, bár területileg nem tartoznak hozzánk. Amit tettem, annak ellenére tettem, hogy a mi intézményünk is pénzügyi nehézségekkel küzd" - mondta Csiba Gábor. Szerinte ez is azt mutatja, ahogy már többször jelezte is az egészségügyi tárcának, hogy rossz a területi beosztás. Ezekre a felvetéseire elmondása szerint eddig még semmilyen választ sem kapott.

A kórházigazgató szerint a felesleges betegküldözgetést azzal kellene elkerülni, hogy a beteggel kapcsolatos költségeket ott fizessék ki, ahol ellátják őket. Ezeket az összegeket attól az intézménytől kellene levonni, ahová a beteg tartozik - jelentette ki.

Bognár László, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet igazgatója szerint nem történt szakmai mulasztás az esettel kapcsolatban. Hozzátette: intézményüket délelőtt 10 órakor hívták fel Salgótarjánból, majd az OITI ügyeletes orvosa közölte velük: épp a baleset helyszínétől nem messze szolgálatban áll egy főorvos kollégájuk, aki szívesen segít a további konzultációban. Munkatársunkat azonban egyáltalán nem hívták fel - közölte az igazgató, aki hangsúlyozta: a baleset miatt segítséget kérő salgótarjáni intézmény részlegesen valóban az OITI-hez tartozik. Ez elsősorban a neurotraumás betegek esetére vonatkozik, "mi idegsebészettel látjuk el a régiót" - fogalmazott.

A minisztérium közleménye szerint az eset megnyugtató kivizsgálásához szükség van az Egészségbiztosítási Felügyeletet közreműködésére. Mindazonáltal a tárca tájékoztatásából kiderül: "az eddigi ismeretek birtokában a beteg ellátására ott került sor, ahol a sürgősségi ellátórendszer szerint ez indokolt. Nem világos, hogy a salgótarjáni kórházból miért próbáltak budapesti átvevő intézményt találni."

"Sürgősségi esetben nem a területi ellátási kötelezettség számít, hanem az, hogy melyik kórház tart ügyeletet az adott szakmában. Itt kötelező a beteg ellátása, amelyért az OEP-finanszírozást meg is kapja" - fogalmazott a minisztérium.