Legyintett barátnője jutalmára az új főkapitány

Vágólapra másolva!
A Fidesz arra kérte hétfőn a miniszterelnököt, hogy ne nevezze ki országos rendőr-főkapitánynak Bencze Józsefet. Az ellenzéki párt ezt azzal indokolta, hogy vasárnap kiderült: Bencze a volt munkahelyén többször megjutalmazta saját barátnőjét. A kormányfő Bencze hétfői kinevezésekor méltatta a rendőrbotrányok miatt leváltott Bene Lászlót.
Vágólapra másolva!

Méltatta Gyurcsány Ferenc kormányfő Bene László leváltott országos főkapitányt azon a hétfői állománygyűlésen, ahol hivatalosan is az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetőjévé nevezte ki Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) rendészeti főigazgatóját.

A miniszterelnök azt mondta, ellentmondásos érzésekkel mentette fel tisztségéből Bene Lászlót, személyesen is nagyra tartja a volt főkapitányt, és csak a körülmények kényszerítő hatása miatt döntött Bene menesztése mellett. A kormányfő ezzel az elmúlt hetek azon rendőrségi botrányaira utalt, amelyek miatt, többek között Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány is távozni kényszerült. Gyurcsány végezetül azt mondta: meghajtja fejét Bene ellőtt. Ezt a rendőrségi vezetőkből álló közönség nagy tapssal fogadta.

Közben a Fidesz és a KDNP hétfőn arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne nevezze ki országos rendőr-főkapitánynak Bencze Józsefet. Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: Bencze József személye nem képes helyreállítani a rendőrségbe vetett közbizalmat, hanem csak nem újabb botrányokat generál.

Az Index vasárnap arról írt, hogy az országos rendőrfőkapitány-jelölt előző munkahelyén, a VPOP-nál háromszor is pénzjutalomban részesítette barátnőjét. Bencze barátnője a cikk szerint néhány hónap alatt háromszor is kapott jutalmat: 2005 decemberében, illetve 2006 májusában és júliusában.

Bencze József elismerte a jutalmazást, és nem látott benne kivetnivalót. Elmondta, hogy barátnőjét nem rendkívüli jutalomban részesítette, hanem az évi három-négy rendes jutalmazás alkalmával ő sem maradt ki a jutalmazottak közül, de ennek szakmai, nem pedig egyéb okai voltak. Veres János pénzügyminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfőn közölte: a jutalmazás szabályszerű volt.

Bencze hétfői beiktatásakor erről nem esett szó, bár Gyurcsány Ferenc beszélt arról, hogy szerinte érik "kisszerű támadások" a rendőrséget. Azt azonban nem részletezte, hogy ezek alatt pontosan mit ért. Az [origo] a hétfői állománygyűlésen szeretett volna néhány kérdést feltenni a jutalmazási üggyel kapcsolatban Benczének. A főkapitány azonban egy szót sem szólt, csak legyintett, majd továbbment.