Kiabálók harcolnának a rendőrökkel a lakásfoglalókért

Vágólapra másolva!
Hangos kiabálással készültek azok az aktivisták, akik a várható kilakoltatás hírére odasereglettek a XII. kerületi Konkoly Thege utca 20. alá, ahová több hónapja költöztek be illegális lakásfoglalók. A kilakoltatás hétfő reggel elmaradt, és bár az egyébként üresen álló romos épületet rendben tartják a lakásfoglalók, valószínűleg csak pár napos haladékot kaptak.
Vágólapra másolva!

"Kiabálni fogunk, hogy 'give peace a chance' (adj esélyt a békének)" - mondta az egyik fiatal aktivista arra a kérdésünkre, hogy mit csinálnak majd, ha megjelennek a kilakoltatók és az illegálisan elfoglalt XII. kerületi ház lakóinak menniük kell. A házhoz rengeteg olyan fiatal sereglett oda a várható kilakoltatás hírére, akik korábban maguk is részt vettek üresen álló házak elfoglalásában. "Komoly flash ez nekünk, hogy itt már nem csak az elvről van szó, hanem ezeknek az embereknek valódi létszükséglet ez a lakás" - mondta az egyik aktivista. Az Utca Embere önkéntes hálózat tagjai komolyabb eszközökkel is készültek az akcióra, ha úgy adódik, készek voltak elvitetni magukat a rendőrökkel is. Amellett, hogy jelenlétükkel demonstráltak a házfoglalók mellett, írásba is foglalták, hogy miért ellenzik a kilakoltatást.

A XII. kerületi Konkoly Thege utcai házban jelenleg hárman laknak, nekik nincs hova menniük, ha kilakoltatják őket. A korábban üresen álló házba februárban költöztek be, azóta sokan jöttek-mentek, volt, amikor 11-en laktak ott. "Négy napig takarítottam, amikor beköltöztem" - mesélte a 29 éves Korszák Ilona, a ház egyik jelenlegi lakója. A lakáson valóban látszik, hogy igyekeznek rendben tartani, de az épület rossz állapotban van, nincsenek ablakok, nincs se gáz, se villany.

"Ha kilakoltatnak, megyünk tovább egy másik üresen álló házba, szállóra nem megyünk" - mondta a fiatal nő, aki arra hivatkozik, hogy szeretne együtt maradni az élettársával, ezt pedig szállón nem tudnák megoldani. Mindketten vállalnak időnként alkalmi munkákat, de annyit nem tudnak keresni, hogy albérletbe költözzenek. "Heti 20-25 ezer forintot keresek, az albérletben viszont előre kérnek több havi kauciót" - mondta Dudás Lajos, a ház másik lakója.

Vecsei Miklós, hajléktalanokkal foglalkozó miniszteri biztos szintén megjelent a háznál, az [origo]-nak elmondta, hogy ha ma nem is költöztetik ki az illegális lakásfoglalókat, hosszú távon ott biztosan nem maradhatnak. Vecsei segítséget ajánlott nekik abban, hogy hogyan tudnának támogatást kapni albérlet fenntartásához. Vecsei Miklós, hajléktalanügyi kormánybiztos is ő csak hétfő reggel, az Utca Embere önkéntes hálózat aktivistáitól értesült a kialakult helyzetről.

A hálózat álláspontja szerint egy önkormányzati épület inkább hasznosul akkor, ha abba hajléktalanok költözhetnek be, mintha az üresen áll. A szervezet tagjai ráadásul úgy tudják, hogy az önkormányzat jogsértően járt el, ugyanis jegyzői határozatot hozott, erre azonban csak olyan lakás esetében lenne lehetőség, amelyet 60 napon belül foglaltak el, másrészt - álláspontjuk szerint - a XII. kerület hatóságként nem is járhatott volna el a saját ügyében.

"Mivel önként nem tettek eleget a jegyzői határozatnak a házfoglalók, ezért a kiköltöztetéshez a rendőrség segítségét kéri a budapesti XII. kerületi önkormányzat" - közölte Váczi János kabinetfőnök hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint minden, az önkormányzat tulajdonában levő ingatlan a kerület vagyona, ezért elfogadhatatlannak tartják, hogy bárki erőszakosan elfoglalhassa az önkormányzati házakat, lakásokat és onnan többszöri kérés és felszólítás ellenére sem legyen hajlandó kiköltözni.

A hajléktalanokkal foglalkozó miniszteri biztos szerint a nehéz szociális helyzetben lévők számára olyan bérlakásokat kellene biztosítani, amelyet nem adhatnak el, nem vehetnek fel rá hitelt, viszont a lakbér fizetéséhez feltétlenül dolgozniuk kell. Arra pedig, hogy ne következhessen be, hogy díjhátralék miatt lekapcsolják a villanyt, gázt, megoldást jelenthet a kártyás rendszer bevezetése ezekben a lakásokban: vagyis csak előre befizetett összeg értékében használhatnák a lakók a szolgáltatásokat.