Tévedésről beszél a megerőszakolt lány védője

Vágólapra másolva!
Önmagában semmit sem bizonyít a csütörtökön nyilvánossága került pszichológusi szakvélemény - ebben egyetért a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány ügyvédje, az ügyészségi szóvivő és az egyik rendőr védője is. A nyomozó hatóság szerint nem következik belőle az, hogy a lány hazudik, ahogy az sem, hogy támadhatatlanul igaza van. Az áldozat védője viszont azt állítja, hogy súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaz az anyag.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt fiatal lány ügyvédje azt állítja, hogy komoly tárgyi tévedés van abban a pszichológusi szakvéleményben, amely szerint védence hiányosan és nem elég élményszerűen írta le a vele történteket. "A szakvélemény nem igazol semmit, sőt, amikor végigveszi benn az eddigi vallomásokat, akkor az egyik gyanúsított beszámolóját összekeveri az egyik tanúéval" - mondta az [origo]-nak Tuza Péter, aki szerint nem várható el megbízható minősítés attól, aki ekkorát téved. "Ha Zsanett keveredett volna ilyen ellentmondásba, már rég megszüntették volna az eljárást a rendőrökkel szemben" - tette hozzá.

A csütörtökön nyilvánosságra került szakvélemény készítője nehézkesnek, illetve nem eléggé élményszerűnek tartotta a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány beszámolóját. "A részletek nem követik egymást összefüggő, szoros rendben és egyértelmű azonossággal a feljelentésekor elhangzottakkal" - olvasható az értékelés azon részében, amely kiszivárgott.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint a szakvéleményt készítő szakember nem mondja ki, hogy a lány nem mond igazat, mint ahogy azt sem állítja, hogy kétségkívül megállapítható beszámolójának a hitelessége. Mint mondta, feléjük a lány ügyvédje nem jelezte, hogy a szakértő tévedett volna, de meg fogják vizsgálni, pontosan miről van szó, hiszen akár egy elírás is lehet. Szerinte a médiában csütörtökön napvilágot látott szakértői anyagnak sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint kellene, hiszen ez csak egy a bizonyítékok sorában, és az is lehet, hogy további pszichológus szakvéleményeket is kérnek.

Somfainé Vajda Ágnes, az egyik bűnsegédlettel gyanúsított rendőr védője Tuza Péter állítására reagálva elmondta: mint mindegyik rendőr védője, csak a szakvélemény értékelést tartalmazó részét ismerheti, a másik részt, amelyben a pszichológus a kiindulási pontokat, módszereket rögzíti, a lány személyes adatainak védelme miatt csak a védője olvashatta. Somfainé Vajda Ágnes szerint egyelőre érthetetlen, milyen hibára utal az ügyvéd. A pszichológusnak két kérdésre kellett választ adnia: milyen a lány személyisége és hogy élményszerűek-e az elmondottak - magyarázta. A szakvélemény önmagában kevés, az összes szakértői anyagot és vallomást együtt kell majd értékelni - tette hozzá.