Sarkozyt emlegette könyvbemutatóján Orbán

Vágólapra másolva!
Levetné a "politikai korrektség vaszubbonyát" Orbán Viktor, aki könyvének bemutatója kapcsán azt mondta, ideje a nélkül beszélni a nemzetről, hogy nacionalistának bélyegeznék. A százoldalas könyv - amelynek egyes részei már elhangzottak a pártelnök egyes beszédeiben  - a szerző szerint egy újfajta párbeszédre és gondolkodásra szólít.
Vágólapra másolva!

"Miért írtam ezt a könyvet?" - tette fel a kérdést Orbán Viktor Fidesz-elnök azon a sajtótéjékoztatón, amelyen legújabb, Egy az ország című könyvét mutatta be. "Mert már beszéltem eleget. Eljött az ideje, hogy ne csak beszéljek, írjak" - adott választ saját magának. A kötetet kiadó Helikon Kiadó tulajdonosa, Csák János szerint azonban többről van szó: "Ami Amerikának Ronald Reagen, ami Nagy-Britanniának Margaret Thatcher, ami Franciaországnak Nicolas Sarkozy, az Magyarországnak Orbán Viktor."

Orbán szerint az a tapasztalat is vezette könyv megalkotásakor, hogy ma Magyarországnak nincs olyan komolyabb problémája, amire valakik ne figyelmeztettek volna előre. "Én is ezek közé tartozom" - mondta, hozzátéve, hogy valószínűleg azért nem figyeltek rá az emberek, mert nem kellő nyomatékkal mondta. Így most könyvben próbálja összefoglalni mondandóját, mert "a leírt szó eleve súlyosabb".

A pártelnök szerint könyve nem hitvallás, inkább annak összefoglalása, hogy mit gondol a szerző arról, miért gyenge ma Magyarország, mikor minden eszköze meglenne a sikerhez. Orbán azt mondta, nem külső körülmények juttatták a mai helyzetbe az országot ("már nem kenhetjük az oroszokra"), hanem a politikusok juttatták oda. "Új politikára van szükség" - jelentette ki Orbán, aki szerint ehhez a közbeszéd mai kereteit is át kell alakítani.

E tekintetben Orbán Nicolas Sarkozyt nevezte meg példaképének, aki szerinte azt mondta, a franciáknak jár az a jog, hogy a nemzetről úgy beszélhessenek, hogy közben ne lehessen őket nacionalistának nevezni. Beszélhessünk úgy a gazdaságról, hogy ne nevezzenek piacellenesnek és beszélhessünk úgy a társadalomról, hogy ne nevezzenek populistának, vagyis le kell vetni "a politikai korrektség vaszubbonyát" - fogalmazott az ellenzéki vezető.

Fotó: Hajdú D. András

Újságírói kérdésre Csák János nem árulta el, hány példányban adják ki a könyvet és hogy mekkora bevételre számítanak, mivel az szerinte üzleti titok. Annyit mondott, hogy immár a második kiadást nyomják, mert akkora az érdeklődés. A könyvet először a könyvhéten, a Helikon Vörösmarty téri sátrában lehet megvásárolni, ahol Orbán Viktor dedikálni is fog, a boltokba csak a jövő hét közepén kerül.