Gyáva a pécsi MSZP a Tubes védői szerint

Vágólapra másolva!
A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt a pécsi közgyűlés, így nem tudott dönteni az ellenzék és a civilek által a Tubes-hegyre kezdeményezett változtatási tilalomról. A döntéssel az önkormányzat megakadályozhatta volna a hegyre tervezett lokátor felépítését. A tiltakozók szerint az MSZP és SZDSZ képviselői gyávák, míg a polgármester szerint csak nem értek rá.
Vágólapra másolva!

Határozatképtelenség miatt berekesztette a pécsi közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülését Tasnádi Péter polgármester, így a képviselők nem tudtak dönteni a Tubesre tervezett katonai radar helyszínére vonatkozó, változtatási tilalom elrendeléséről. A közgyűlés azért lett határozatképtelen, mert azon a polgármester és a szocialista frakcióvezető kivételével nem jelentek meg a közgyűlési többséget alkotó MSZP-SZDSZ képviselői.

A karzaton helyet foglaló hallgatóság bekiabálásokkal kommentálta a történteket, többen gyávának nevezték a polgármestert és a távol maradt képviselőket. A témában immár második alkalommal kezdeményezett rendkívüli ülést a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE). Szerintük erre a mindeddig tisztázatlan jogi helyzet miatt van szükség.

Az önkormányzat a közelmúltban ugyanis megfellebbezte a Honvédelmi Minisztérium építési hatóságának a tubesi területre vonatkozó, első fokú építési engedélyét arra hivatkozva, hogy az több ponton nem egyeztethető össze a város építési szabályzatával.A jobboldali képviselők úgy ítélték meg, fontos, hogy a változtatási tilalom elrendelése még a másodfokú, jogerős építési engedély kiadása előtt megszülessen, hiszen az önkormányzatnak utána kevés eszköze marad a beruházás megakadályozására.

Tasnádi Péter a csütörtöki ülést követő sajtótájékoztatón a szocialista képviselők távol maradását hivatalos programjaikkal kapcsolatos elfoglaltságukkal indokolta. Hangsúlyozta, hogy az MSZP kitart a jogkövető magatartás mellett, és minden olyan lehetőséget, alternatívát megragad, amely segíthet a helyzet rendezésében. Az MTI kérdésére, hogy ellenkezett volna a jogkövető magatartással, ha a szocialisták eljönnek és igennel szavaznak a változtatási tilalom elrendelésére, megismételte, hogy a képviselők hivatalos elfoglaltságaik miatt nem jelentek meg.

A közgyűlés egyébként korábban már döntött ebben az ügyben és azóta semmiféle olyan körülmény nem merült fel, amely szükségessé tenné az akkori határozat módosítását - jegyezte meg. Tasnádi Péter megerősítette az önkormányzat korábbi álláspontját, hogy ha a honvédelmi miniszter kiadja a másodfokú építési engedélyt, bírósághoz fordulnak, mert a tervezett beruházás több ponton is ellentétes a pécsi építési szabályzattal.

Révész Mária, a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője botrányosnak nevezte az ülésen történteket. Távolmaradásukkal a várost vezető koalíció tagjai lehetetlenné tették a munkát, megszegték esküjüket, amely szerint a választók akaratát képviselik. A lokátor ügye a város életét hosszú távon befolyásolja, ők azonban gyerekes módon elbújtak a feladat elől - mondta a frakcióvezető.

Kővári János, az ÖPE frakcióvezetője azt mondta: miután az MSZP-SZDSZ többségű közgyűlés irányította önkormányzat a város építési szabályzatára hivatkozva korábban megfellebbezte az első fokú építési engedélyt, a képviselők távolmaradásukkal "cinkosok lettek a jogsértésben". Hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP és az ÖPE a következő, június 7-iki rendes közgyűlésen újra napirendre tűzi a változtatási tilalom elrendeléséről szóló javaslatot.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése a civil ellenállás miatt meghiúsult. Pécsi civil szervezetek tavaly népszavazást kezdeményeztek, de az idén márciusban megtartott szavazás érvénytelen lett. A kormány ezt követően úgy döntött: a Tubesen épül meg a lokátor. A pécsi közgyűlés március 22-i rendkívüli ülésén nem szavazta meg, hogy változtatási tilalmat rendeljenek el a radarberuházás helyszínére.