Osztrák sör bojkottjára is hívnak a Rába miatt

Vágólapra másolva!
Az osztrák sörök, kávék és üdítők elleni bojkottot javasolja a Rába habzása miatt egy weboldalon található felhívás. A tiltakozók ezt azzal indokolják, hogy a szennyezett vízből a mérgező vegyületek a talajba kerülnek, onnan pedig akár az élelmiszerekbe is juthatnak.
Vágólapra másolva!

A Die Presse című osztrák napilap arról számol be, hogy magyar környezetvédők a Rába folyó szennyezése miatt az osztrák áruk bojkottjára szólítanak fel. A felhívással az [origo] is találkozott, ebben a bojkottot azzal indokolják, hogy a szennyezett vízből a mérgező vegyületek a talajba, onnan pedig az élelmiszerekbe is bekerülhetnek.

A magyar környezetvédők nyíltan arra biztatnak, hogy a magyar fogyasztók ne vásároljanak a Spar élelmiszerlánc üzleteiben, és ne tankoljanak az OMV benzinkútjainál, írta a lap Eastconomist rovatában megjelent cikk szerzője. A felhívás emellett az osztrák sörök, kávék, gyümölcslevelek bojkottjára szólít fel. A szövegből nem derül ki, hogy kik a bojkott kezdeményezői, a felhívás azonban megtalálható a szentgotthárdi Pro Natura környezetvédő szervezet honlapján is.

A Rába habzása miatt korábban megszólalt Sólyom László köztársasági elnök is, aki azt mondta: tűrhetetlen az az osztrák magatartás, ahogyan hat éve halogatják a megoldást a Rába rendbetételére. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter pedig osztrák kollégájával egy 12 fős, osztrák és magyar tagokból álló akciócsoportot hozott létre, amely a Rába habzását vizsgálja. A csoportnak konkrét javaslatokat kell kidolgoznia szeptemberig

A Rába vize a szentgotthárdi duzzasztó alatt már 2002 óta rendszeresen habzik. A habzás a folyó osztrák szakaszán is észlelhető, így biztos, hogy a szennyezés onnan származik. A szakértői vélemények szerint a habot a folyó mentén lévő három bőrgyár okozza, amelyek a bőrcserzésnél használt naftalin-szulfonátot engednek a vízbe. Ez az anyag nem bomlik le a gyárak hagyományos, biológiai szennyvíztisztítóiban, a tisztításhoz speciális, drága berendezéseket kellene felszerelni.