Gyanús üzletet lát a várólisták mögött Mikola

Vágólapra másolva!
Alkotmányos aggályokat vetnek fel a Fidesz szerint az egyre hosszabb kórházi várólisták. Az ellenzéki párt ezt annak kapcsán állítja, hogy egy napilap a múlt héten arról írt, hogy több kórház úgy teszi lehetővé a várólista megkerülését, hogy néhány ágyat kiadnak alvállalkozónak, és az oda befektetett beteget pénzért, a kórház eszközeivel látják el. Az eseteket vizsgálja az Egészségbiztosítási Felügyelet, az MSZP szerint a szabályozással nincs baj.
Vágólapra másolva!

Az egyre hosszabb kórházi várólisták alkotmányos aggályokat vetnek fel - mondta keddi sajtótájékoztatóján Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa. Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere szerint meg kell szüntetni a helyzetet, hogy a műtétek számát szabályzó intézkedések miatt a betegek várólistára kerülnek, miközben az üresen álló ágyakat a kórházak a fizetőképes kereslet rendelkezésére bocsátják.

A politikus ezzel arra utalt, hogy a Népszabadság a múlt héten arról írt, hogy az ország több kórházában is van rá lehetőség, hogy a betegek a nem sürgős beavatkozást igénylő ellátásoknál megkerüljék a várólistákat. A napilap szerint a visszérműtétért 100 ezer, sérvműtétért 300-350, epekő-eltávolításért 300 ezer, egy-egy komolyabb gerinc-helyreállító operációért akár négymillió forintot fizetve nem kell kivárni a sort.

Az üzletelés oka, hogy az elmúlt egy évben jelentősen megnőtt az előjegyzési idő: a korrábi egy-két hét helyett akár hat hetet vagy hónapokat is kell várni a halasztható műtétekre. A lap szerint a várólista megkerülésnek több módja van: az egyik kórházban például alvállalkozóval szerződtek, aki azokon az ágyakon, amelyeket nem fogadott be a biztosító, az intézmény orvosaival és műszereivel végzett ellátásokat értékesíti. Egy másik kórházban azt tervezik, hogy nonprofit vállalkozást hoznak létre, amely az előjegyzést vezető klinikától függetlenül veszi fel a fizetőképes betegeket.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerint, ha egy kórházban marad szabad kapacitás, az értékesíthető. Ezekhez azonban el kell különíteni egy műtőt, teljes személyzetet, vagyis teljesen úgy kell működtetni, mint egy magánintézményt. Ha ez nem történik meg, a kórház legálisan nem vállalhat magánbeteget - tudta meg a Népszabadság az OEP-től. Az Egészségbiztosítási Felügyelet ezt követően jelezte, hogy vizsgálatot indít a várólisták ügyében.

Kovácsy Zsombor, a betegjogok betartásának ellenőrzésére létrehozott szervezet vezetője korábban az [origo]-nak is azt mondta, hogy problémásnak tartja a kórházak hozzáállását. A kórházak többsége az [origo] tapasztalatai szerint az előjegyzési lista és a várólista összemosásával bújik ki a kötelezettség alól. A két lista között ugyanis a gyakorlatban nincs éles határ: amíg az előbbi a beteggel egyezetett pár napos vagy akár pár hetes késedelmet jelent, az utóbbi több hetes vagy akár hónapos várakozással is járhat. Különbség az is, hogy az előjegyzési listát nem kell nyilvánosságra hozni, így arra nem vonatkoznak a várólistákra érvényes szabályok, kötelezettségek.

Mikola szerint ez a helyzet azért alakult ki, mert a kormány így akar helyet csinálni a magánbiztosítóknak, így akarja kiépíteni a fizetőképes keresletre épülő magánszektort. Mikola szerint a kórházak kapacitásait a népegészségügyi helyzethez kell igazítani, valamint azonnal el kell törölni a műtétek számát szabályzó korlátozást és hagyni kell dolgozni az orvosokat. Mikola szerint a korlátozás oka, hogy a hónap második felére a kórházaknak elfogy a pénzük, a műtők üresen állnak, a betegek pedig várólistára kerülnek.

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a távirati irodának elmondta: a várólistára vonatkozó szabályozás korrekt, megfelel az európai gyakorlatnak. Hozzátette: nem a várólisták megszüntetésére van szükség, hanem arra, hogy törvényesen és nyilvánosan működjön a rendszer. Kökény szerint a várólista megkerülése pénzért nem lehetséges.