Koalíciós szakítópróbára is gondolt az SZDSZ

Vágólapra másolva!
A több-biztosítós egészségügyi rendszerről folytatott koalíciós egyeztetések annyira megrekedtek, hogy az SZDSZ vezetőinek egyik megbeszélésen még az is felmerült, hogy a kisebbik koalíciós párt kilépne a koalícióból, és kivülről támogatná a kormányt. Döntés azonban nem született erről, bár a liberális párt ezzel is számol, ha a szocialisták nem veszik komolyan őket.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy vészesen fogy a megegyezésre szánt idő, a koalíciós pártok továbbra sem tudnak dűlőre jutni az egészségfinanszírozási rendszer reformjáról. A május 6-i lovasberényi egyeztetésen az MSZP és az SZDSZ abban állapodott meg, hogy június végéig kompromisszumra jutnak, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy megmerevedtek az álláspontok, egyik párt sem hajlandó engedni a korábban ismertetett koncepciójából.

Vagyis az SZDSZ továbbra is kitart amellett, hogy az orvosi ellátások jelentős részét kitevő alapszolgáltatások piacára is be kell engedni a profitorientált magánbiztosítókat. Emellett azonban megtartanák az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) is. Ezzel szemben az MSZP a magánbiztosítókat csak az olyan kiegészítő szolgáltatásokra engedné be, mint a szállodai ellátás vagy a balesetbiztosítás.

Az állandó súrlódásokat jelzi - egy név nélkül nyilatkozó SZDSZ-es forrásunk szerint -, hogy a liberális pártban nehezményezték, hogy a lovasberényi egyeztetés után több, ott ismertetett dokumentumot is kiszivárogtattak. A szabad demokraták szerint ez a szocialisták műve volt, az általunk megkérdezett szocialista politikusok azonban érdemben nem reagáltak arra, hogy valóban történt-e ilyen. A kiszivárogtatás azonban Eörsi Mátyás, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője szerint szóba került egy koalíciós egyeztetésen is.

Eörsi arra utalva, hogy szerinte az MSZP még mindig nem rakta le saját tervezetet, azt mondta: egyáltalán nem bánná a kiszivárogtatásokat, ha végre az MSZP is előállna a saját koncepciójával, és azt is kiszivárogtatná. Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke erre reagálva azt mondta az [origo]-nak: természetesen van tervezetük, de azt nem reklámozzák közpénzen, mint az SZDSZ.

Kökény ezzel arra utalt, hogy tárca havonta több országos napilapban, valamint megyei lapokban fizetett hirdetéseket közöl az egészségügyi reformról, legutóbb például az SZDSZ által támogatott vegyes modellt hirdették. Kökény szerint azonban az üzengetések helyett most a tárgyalásokra kell koncentrálni, így jó lenne, ha a sajtó is más témát keresne.

Több SZDSZ-es forrásunk szerint a liberális pártban még az is felmerült lehetséges alternatívaként, hogy kilépnének a koalícióból, és kívülről támogatnák a kormányt. Mindez a párt hosszú távú stratégiájáról folytatott megbeszélésen hangzott el (a lovasberényi egyeztetés után), ahol szóba került, hogy ha az SZDSZ nem lép fel keményen a több-biztosítós rendszer érdekében, akkor a szocialisták nem veszik őket komolyan.

Az ötlet végiggondolását információink szerint támogatta Gusztos Péter a párt ügyvivője, Eörsi Mátyás parlamenti frakcióvezető, valamint Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár. Az előbbi két politikus elismerte, hogy mindez szóba került az egyeztetésen, Horn Gábort azonban egyelőre nem tudtuk elérni. Egyik forrásunk szerint a kritikus megjegyzéseket a három politikus azzal hárította el, hogy csak azért nem érdemes egy ilyen lehetőséget elvetni, mert a korábbi ciklusokban még nem volt példa a kisebbségi kormányzásra. Többek között érvként hozták fel azt is, hogy az SZDSZ kilépése esetén valószínűleg nem történne előrehozott választás, a népszerűségi mélyponton lévő MSZP-nek ez ugyanis nem lenne érdeke.

Gusztos Péter az [origo]-nak azt mondta: egy több évre szóló stratégiai megbeszélésen értelemszerűen végig kell gondolni minden lehetőséget. A politikus szerint ez azonban korántsem jelenti azt, hogy az SZDSZ egy ilyen lépésre készülne. Hasonlóan vélekedett Eörsi Mátyás frakcióvezető is, aki elmondta: valóban felmerült, hogy meddig van értelme bent maradni a koalícióban, ha nem valósulnak meg a választási ígéreteik. Eörsi szerint az SZDSZ a választóinak azt ígérte meg, hogy rendbe teszi az egészségügyet, ez viszont szerinte csak a több-biztosítós modellel lehetséges. A politikus hozzátette: ezt azonban továbbra sem adták fel, és folynak a tárgyalások a szocialistákkal.