Vágólapra másolva!
Frissen permetezett, ezért vélhetően még mérgező bodzát loptak ismeretlenek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszka határából.
Vágólapra másolva!

A csaknem két és fél hektárnyi bodzást dézsmáltak meg az egyelőre ismeretlen elkövetők a múlt héten - mondta hétfőn Czók Zoltán, a terület egyik gazdája az MTI-nek. A lopás tényét a rendőrség is megerősítette. A tulajdonos hozzátette, hogy szerinte az elvitt növény mérgező, a termést ugyanis nagy dózisú vegyszerrel permetezték le a lopást megelőző napokban.

A bodzást két nappal korábban a BI-58 nevű, levéltetvek ellen használatos permetszerrel fújták le. Ráadásul az előírt adag kétszeresét használták, ugyanis a normál dózis elégtelennek bizonyult. A BI 58-as szer várakozási ideje 28 nap, csak ennyi idővel a kezelés után tekinthetők a növények biztonságosnak.

A tolvajok egyébként teljesen tönkretették az idei termést, és kis haszonért nagy kárt okoztak - mondta a vállalkozó, hozzáfűzve, hogy a bodzavirág veszélyes is lehet az emberre a már említett okok miatt. Czók Zoltán véleménye szerint a lopott bodzát feketén értékesíthetik "zugfelvásárlóknál, így követhetetlen az útja".