Gyurcsány a Fideszt is okolja a rendőrbotrányokért

Vágólapra másolva!
Az ellenzéket hibáztatta a rendőrségi botrányért Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszédében, a Fidesz szerint viszont dicséretes az igazság pártján állni, de ha nem sikerül, azért nem az ellenfeleket kell hibáztatni. A liberális párt szerint a személycserék szükségesek, de nem elégségesek, az MDF pedig visszaállítaná a belügyminisztériumot, amire a kormányfő továbbra sem hajlandó.
Vágólapra másolva!

A rendőri vezetők távozása volt a napirend előtti felszólalások fő témája hétfőn a parlamentben. A miniszterelnök beszédében az ellenzéket hibáztatta a rendőrségi botrányért. "Ha a testületről hónapokon keresztül azt állítják, hogy a politikai bűn szolgálóleánya, az megingatja a rendőrséget" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Szerinte a rendőrségbe vetett közbizalom megrendülését az is okozta, hogy az ellenzéki politikusok tudatosan arra törekedtek, hogy "szégyenbizonyítványt állítsanak ki" róla. Gyurcsány hazugságnak nevezte a Fidesz állítását, mely szerint a rendőrség szétverte volna az október 23-i rendezvényt. Ezt a kormányfő szerint azért teszik, mert "bele akarják törölni a lábukat a rendőrségbe".

"Nagy hiba lenne az egyes jelenségekből következtetni az egészre" - vélte a miniszterelnök - "de az is, ha nem vennénk észre, mi van az egyedi esetek mögött". Gyucsány arról beszélt, hogy nem szabad néhány "verbális horoggal" elintézni a rendőrség körüli botrányokat, az ügyben szerinte árnyaltan kell fogalmazni. A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy az elmúlt napokban kipattant ügyek összességében alkalmasak arra, hogy meggyengítsék a rendőrségbe vetett bizalmat.

Megköszönték a főrendőrök munkáját

Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a leváltott rendőri vezetők a konkrét esetekben nem felelősek, csak parancsnoki felelősségük van. A kormányfő köszönetet mondott a távozó rendőröknek, akik szerinte "jó rendőrök voltak". A miniszterelnök méltatta Petrétei munkáját is, "kiváló jogtudósnak" nevezve a lemondott minisztert. Megvédte ugyanakkor azt az egy évvel ezelőtti döntést, amellyel egy tárca alá rendelték a rendészetet és az igazságügyet. Azt mondta, akkor még nem gondolták, hogy az ellenzék "politikai poklot kíván csinálni az országból".

"Az igazság pártján állni dicséretes dolog" - reagált a kormányfő beszédére Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető, aki szerint Gyurcsány szándékosan elfelejtkezik arról a "nüansznyi különbségről", amely a "rendőrség megverte" és a "hatalom megverette" kifejezések közt van. Semjén Zsolt, a KDNP képviselőtestületének vezetője szerint pedig Gyurcsány az okokat és az okozatokat keveri össze: szerinte a kormányfő politikája az oka a rendőrség bűneinek, mert október 23-án "kiengedték a rendőri erőszak szellemét a palackból".

Az ötletek: civil kontoll, önálló belügy

A szocialista frakció természetesnek tartja, hogy a kialakult helyzetre és hangulatra tekintettel távozik a miniszter és a rendőrségi vezetők, akik közvetetten felelősek a kialakult helyzetért - mondta a szocialista Gál Zoltán. A politikus felszólalásában ennek ellenére megköszönte a felmentett vezetők munkáját. Az SZDSZ frakcióvezetője Eörsi Mátyás pedig arról beszélt, hogy "a személycserék szükségesek, de nem elégségesek". Hozzátette, hogy a mai magyar közállapotokra jellemző, hogy Gergényi Péter távozó budapesti rendőrfőkapitány Pintér Sándorral, az Orbán-kormány belügyminiszterével alapít közös vállalkozást.

Eörsi szerint a rendőrség egészét, a rendőrségi és a büntetőeljárási törvényt át kell tekinteni, és létre kell hozni a civil kontroll intézményeit a rendőrség felett. A frakcióvezető azt mondta, az SZDSZ támogatja, hogy a független panaszbizottság tagjait a köztársasági elnök nevezze ki, ahogy ezt korábban a Fidesz javasolta.

A rendészeti és az igazságügyi terület összevonását bírálta reakciójában Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Az mondta, azzal, hogy a rendészetet csak szakállamtitkári szinten képviselik az összevont tárcában, a politika kihátrált a rendőrség mögül. Bírálta a miniszterelnököt is, amiért a rendészeti minisztert "két napig hagyta magyarázkodni", mielőtt ő maga lépett volna. Dávid felszólította a kormányt, hogy állítsa vissza a 2006-ban megszüntetett Belügyminisztériumot.