Petrétei is belebukott a rendőrbotrányba

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc elfogadta vasárnap Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter lemondását. Május 31-i hatállyal távozik Bene László országos, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, valamint Dobozi József, a REBISZ parancsnoka is. Az utódokat egyelőre nem nevezte meg a kormányfő. Gyurcsány közölte: Petrétei és a rendészeti vezetők távozásához hozzájárultak az elmúlt hetek rendőrséggel kapcsolatos botrányai.
Vágólapra másolva!

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter vasárnap benyújtotta a felmentési kérelmét, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök május 31-i hatállyal elfogadott. Távozik a posztjáról három rendőri vezető is: Bene László országos, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, valamint Dobozi József, a REBISZ (Rendészeti és Biztonsági Szolgálat) parancsnoka. Mindezt Gyurcsány Ferenc kormányfő jelentette be miután vasárnap parlamenti dolgozószobájában találkozott Petrétei Józseffel és a rendőrségi vezetőkkel.

A kormányfő Bene László ország rendőrfőkapitányt május 31-i hatállyal mentette fel a beosztásából, valamint kezdeményezte az igazságügyi miniszternél ugyancsak május végétől Gergényi Péter budapesti főkapitány felmentését. Hozzátette: illetékesek elfogadják a REBISZ parancsnokának felmentésére vonatkozó kérelmét is. A kormányfő sajtótájékoztatóján, amelyet egyedül tartott, elmondta: a rendőrségi vezetők távozásához nem egy konkrét esemény vezetett, de azok az ügyek, amelyek jelenleg is borzolják a közvéleményt alkalmasak arra, hogy megingassák a rendőrségbe vetett bizalmat.

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy az elmúlt két hétben a rendőrséggel kapcsolatos botrányok megszaporodtak. Napvilágra kerültek bűncselekmények, amelyekről bebizonyosodott, hogy rendőrök követték el őket, vagy rendőr gyanúsítottjai vannak: egy rendőr, aki a Széna téri túszejtős bankrablás helyszínelésében vett részt, 460 ezer fointot lopott el a bankból, majd folytatta a szolgálatát.

Borsod megyében tizenhárom rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint egyes autómentéssel foglalkozó vállalkozóknak - pénzért - több megbízást szereztek. Pénteken egy ittas rendőr karambolozott Baján. És a legsúlyosabb: öt rendőrt azonosított egy huszonegy éves lány, akik közül ketten a gyanú szerint erőszakot követtek el ellene Budapest belvárosában, a többiek pedig bűnsegédek voltak.

A kormányfő vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a személyi kérdések önmagukban nem oldják meg a megrendült táradalmi közbizalmat, de a helyreállítás útjában állnak. Azzal kapcsolatban, hogy kik lesznek a távozó miniszter és a rendőri vezetők utódai, Gyurcsány mindössze annyit mondott: a megfelelő időben, vagyis a felmentések életbe lépéséig, megteszi a személyi javaslatait. Hozzátette: szervezeti változásokat is tervez, ezek között azonban nem szerepel egy önálló rendészeti minisztérium felállítása.

Rendjén való, hogy személyi következményei is vannak az utóbbi időben a rendőrségnél történt eseményeknek - mondta a távirati irodának Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő. A politikus hozzátette: a személyi következmények önmagukban nem elegendőek, az új minisztertől határozott intézkedéscsomagot várnak. Fontosnak nevezte, hogy az új tárcavezetőt minél előbb kinevezzék.

Horn elmondta: a tavalyi kormányalakításkor az SZDSZ jelezte, nem feltétlenül szerencsés az igazságügyi és rendészeti terület egy tárcához rendelése, mert mindkét terület más-más habitusú vezetőt kíván. A politikus szerint egyeztetni fognak a miniszterelnökkel arról, hogy kell-e változtatni a minisztériumi struktúrán. Megjegyezte: mivel szocialista vezetésű tárcáról van szó, a liberálisoknak beleszólási lehetőségük ebbe nincsen.

Az elnökválasztásra készülő Fidesz kongresszuson az [origo] tudósítója szerint vastaps fogadta Szijjártó Péter szóvivő bejelentését az igazságügyi és rendészeti miniszter lemondásáról. Szijjártó emlékeztetett arra, hogy a Fidesz már pénteken követelte Petrétei és a rendőri vezetők távozását, majd szombaton félmegoldásnak minősítette Bene László és Gergényi Péter menesztését.

Az MDF elnöke közleményben helyeselte a rendészeti miniszter és a rendőrségi vezetők felmentését. "A Demokrata Fórum ugyanakkor továbbra is arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a tartós rend és biztonság érdekében állítsa vissza a Belügyminisztériumot, arra alkalmas és felelős vezetőkkel" - áll Dávid Ibolya közleményében.

A KDNP szerint dicséretes, hogy a rendészeti miniszter lemondott és a rendőri vezetőket felmentették, ám Gyurcsány Ferencnek is távoznia kell. Amíg a miniszterelnök nem mond le, addig közbizalomról nem lehet beszélni - közölte Halász Zsuzsa szóvivő.