Értetlenül állnak a rendőrök az éhező család esete előtt

Vágólapra másolva!
Sem a rendőrség sem az apa védőügyvédje nem tudja mi történhetett annál a családnál, amely tudatosan éhezett. Az Óbudán élő családban a napokban meghalt az édesanya, az apát és kétéves kislányukat alultápláltság miatt kórházba vitték a hozzájuk behatoló rendőrök. A férfit őrizetbe vették, kezdeményezik előzetes letartóztatásba helyezését.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tudni, miért éhezett az a háromtagú család, melynek két, még életben lévő tagjára óbudai panellakásukban találtak rá. Értetlenül állnak a történtek előtt, hasonló esetre nem is emlékeznek - közölte Szigeti József, a nyomozást vezető alezredes. Az életben maradt apa védője szerint is sok még a tisztázandó mozzanat az ügyben.

A rendőrök még pénteken hatoltak be az óbudai lakásba, ahol egy halott nőt, valamint egy éhezéstől teljesen legyengült kétéves kislányt és egy hasonló állapotban lévő férfit találtak. Az apát és a gyereket kórházba szállították, az anyán már nem tudtak segíteni.

A kislány állapotát sikerült stabilizálni. Az alezredes vasárnap azt mondta, a gyermek állapota súlyos, mesterségesen táplálják. Az ugyancsak alultáplált 36 éves asszony halálát, spontán vetélést követő vérzéses sokk okozta.

A rendőrség szerint a család nem a szegénység miatt, hanem tudatosan éhezett, ám egyelőre nem találnak semmilyen magyarázatot az éhezésre, a megkérdezett családtagok sem értik a történteket - közölte Szigeti Péter. Az ezredes szerint szándékosságra utalhat, hogy a lakás tiszta, rendes és jól felszerelt volt, ám sem a hűtőszekrényben, sem pedig a lakás más helyiségeiben nem találtak semmilyen élelmiszert. Arra utaló nyomot sem találtak, hogy az ügy hátterében esetleg vallási okok állhatnak - amiről egy bulvárlap írt. Ezt az egyik szomszéd nyilatkozhatta, ám nem tudni, mire alapozta feltételezését - mondta a nyomozás vezetője.

A Magyar Rádió tudósítójának a szomszédok azt mondták, hogy az ajtón sokáig látható volt az elektromos művektől érkezett értesítés, de mivel napokig nem vették le a papírt, azt gondolták, hogy a család elutazott. Szigeti Péter megerősítette, hogy a rendőrségi helyszínelés során a lakásban nem volt elektromos áram, így feltételezhető, hogy az értesítést követően kikapcsolták a szolgáltatást.

A rendőrség a kórházban őrizetbe vette a családfőt. A 37 éves férfit segítségnyújtás halált okozó elmulasztásával, a kiskorú gyermek ellátásának elmulasztásával kapcsolatban pedig emberölés kísérletével gyanúsítják, és kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatását.

Az apát egyelőre nem tudták meghallgatni, mert a férfi, pszichés állapotára hivatkozva, nem kívánt vallomást tenni. Erre feltehetőleg hétfőn kerülhet sor. A nyomozó szerint munkája során még nem találkozott hasonló történettel, ráadásul, mint mondta,"nem értjük magát az okot sem".

Az eddigi megállapítások szerint feltehetőleg a gyermek lehetett az utolsó, aki ételt vett magához, illetve akit a szülei elláttak. A kislány elhelyezésének ügyében a gyámhatóságnak kell döntést hoznia. A gyereket ilyenkor általában egy közeli rokonnál vagy hozzátartozónál helyezik el.

Kamarás Péter, az apa védőügyvédje sem tudta mi történhetett a lakásban, miért zárkózott be és miért éhezett napokig a család. A védő, aki a férfi családjától kapott megbízást, elmondta: az apa jelenleg "bűnügyi őrizetben van" a kórházban, és úgy tudja, hogy az ügyészség rövidesen indítványt tesz az előzetes letartóztatására. Védence ugyan még nincs kihallgatható állapotban, de ő már felvette vele a kapcsolatot.

A férfit rendkívüli módon megviselte a felesége halála, illetve kislánya súlyos állapota. A védő szerint a férfi csak a kórházban fogta fel igazán, hogy mi történt a családjával. Arra a kérdésre, hogy mi történhetett, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de jelezte: a család nem anyagi okok miatt éhezett. "Ez egy tisztes polgári család, amely nem élt rossz körülmények között".

Kamarás Péter szerint "rengeteg kérdőjel" van az ügyben, melyekre csak védence vallomása, valamint az igazságügyi és elmeszakértői vélemény után lehet válaszolni.