Mégis nevezhetnek el utcát Puskásról

Vágólapra másolva!
Megváltozhatnak az utcák elnevezésére vonatkozó szabályok a fővárosban, és így lehetségessé válhat, hogy Puskás Ferenc legyen a névadója egy IX. kerületi utcának. A módosítás szerint minden díszpolgár esetében eltekintenének attól a szabálytól, hogy csak az illető halála után 25 évvel nevezhetnek el róla utcát.
Vágólapra másolva!

A XIX. kerületben szeretnének egy utcát Puskás Ferencről elnevezni. A jelenlegi szabályok szerint azonban nem viselheti olyan ember nevét utca, akinek a halála óta még nem telt el 25 év. Emiatt az önkormányzat városképvédelmi bizottsága már korábban jelezte, hogy megváltoztatná a rendeletet. Akkor még azt javasolták, hogy a Nobel-díjasok és az olimpiai bajnokok esetében tekintsenek el az időbeli korláttól.

A Főpolgármesteri Kabinet viszont hétfőn egy olyan javaslatot támogatott, amely szerint a díszpolgárokról lehetne közvetlenül a haláluk után utcát elnevezni. Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a szocialisták többsége támogatná, hogy Puskásról utcát nevezzenek el, de a korábbi javaslatot mégsem találták megfelelőnek.

Nyáry szerint ugyanis, ha az olimpiai bajnokoknál szűnne meg az időkorlát, akkor csapatsportok esetén komoly vitákat gerjeszthetne, ha az egyik sportolóról neveznének el utcát, a másikról viszont nem. Nyáry szerint a kabinet azt is egyértelműen rossznak tartaná, ha csak Puskással tennének egyedi kivételt.

Ezért támogatja a fővárosi kabinet azt a javaslatot, hogy az 1990 óta díszpolgárrá nyilvánított személyekről a haláluk után, a 25 éves időkorlát betartása nélkül is lehessen utcát elnevezni. Nyáry szerint az erről szóló rendelet-módosítást akár már májusban megalkothatja a Fővárosi Közgyűlés.