Megszűnt az általános ombudsman-helyettesi poszt

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés hétfőn a szükséges kétharmados többséggel, a házszabálytól eltéréssel 309 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, 5 tartózkodással július 2-ával megszüntette az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztját.
Vágólapra másolva!

A házszabálytól való eltéréssel tárgyalt és elfogadott indítvány alapján az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztját július 2-ával véglegesen megszüntetik, hogy létrehozhassák a jövő nemzedéke ombudsmanjának tisztségét. A frakciók a múlt héten állapodtak meg a változtatásról.

A határozathozatal előtt az előterjesztők nevében Avarkeszi Dezső (MSZP) az alkotmányügyi bizottság álláspontját ismertetve elmondta: az intézményrendszer megújításának jegyében szűnik meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja. A törvény megkönnyíti majd az adminisztrációt az országgyűlési biztosok számára - tette hozzá. Avarkeszi Dezső rámutatott, hogy a javaslat a parlamenti pártok konszenzusával jött létre.

Turi-Kovács Béla fideszes politikus a törvény elfogadása előtt saját álláspontját ismertetve elmondta: a magyar ombudsmani rendszer komoly tekintélyt vívott ki 1993 óta. Szerinte a jövő nemzedéke ombudsmani rendszere felboríthatja a mostani rendszert, "osztódás" indulhat el: elképzelhető, hogy további társadalmi csoportok is kérik, hogy legyen önálló országgyűlési biztosuk.