Vuduval vádolja egymást Gyurcsány és a Fidesz

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint lezárult a megszorítási program nehéz időszaka, és a tervek szerint halad a hatalmas összegű költségvetési hiány lefaragása. A legnagyobb európai hitelminősítő ugyanakkor épp a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy "ígéretes startot" vett ugyan a magyar kormány, de a folytatás nehéz lesz. Gyurcsány Ferenc és a Fidesz frakcióvezetője azon vitatkozott, ki folytat vudu politikát.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásában értékelte a tavaly júniusban meghirdetett megszorítási programot. A miniszterelnök kijelentette, hogy az ország lassan túl van a kiigazítás legbonyolultabb és legnehezebb részén.

A terveknek megfelelően csökkenő hiány, a terveknek megfelelően csökkenő infláció és a terveknek megfelelően fehéredő gazdaság: erre lehet építkezni annak érdekében, hogy később egészséges és jó növekedési potenciállal rendelkező gazdaság legyen Magyarországon - tette hozzá Gyurcsány, aki azonban "vudu gazdaságpolitikának" nevezte a Fidesz gazdaságpolitikáját, mert szerinte olyan programot hirdetett, amely nem működőképes.

A kormányfő ezzel Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati beszédére reagált, amelyben azt mondta, pártja adócsökkentéssel és a kormányzati kiadások befagyasztásával állítaná növekedési pályára a magyar gazdaságot. (Gyurcsány szerint a vudu-gazdaságpolitika idősebb Geroge Bush korábbi amerikai elnök kifejezése, amivel az 1980-as előválasztási kampányban bírálta pártbéli riválisát, a későbbi győztest, Ronald Reagent)

"Azt mondta, az adócsökkentés vudu-gazdaságpolitika? Akkor az ötéves adócsökkentési program vudu volt?" - szembesítette reakciójában Gyurcsányt az előző ciklus terveivel, illetve a választási kampányban tett ígéreteivel Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics szerint ha igaz a kormányfő érvelése, akkor a kormánykoalíció kisebbik pártja, az SZDSZ is vudu-gazdaságpolitikát folytat, hiszen adócsökkentést szorgalmaz. Navracsics szerint 2007-ben Magyarország leszakadt, a gazdasági növekedés az Európai Unió átlaga alatt van, a térségben pedig még szembetűnőbb a hátrány.

A legnagyobb európai hitelminősítő cég, a Fitch múlt heti értékelésében egyébként nem volt annyira derűlátó, mint a magyar miniszterelnök. A Fitch elemzői azt írták: a globális gazdasági és pénzügyi környezet továbbra is általában kedvező a térségnek, bár a gyengülő világgazdasági növekedés, az emelkedő kamatok, valamint a nyersanyagárak és a kockázatvállalási hajlam bizonytalan iránya miatt az idei év valamivel kevésbé előnyösnek tűnik, mint a tavalyi volt.

Bár elismerték, hogy Magyarország tavaly ígéretes startot vett a takarékossági programmal, hozzátették, a program tartós érvényesítése "politikailag nehéz lesz", és a magas ikerdeficit, a magas finanszírozási igény, a viszonylag magas és növekvő államadósság-ráta egyelőre lefelé mutató kockázatokkal terheli a kilátásokat. Megjegyezték azt is: a választási menetrendek a költségvetési fegyelmezetlenség kockázatát hordozzák, ahogy azt "Magyarország is látványosan illusztrálta 2005-2006-ban".