Torlódást hozott a fővárosi rakpartlezárás

Vágólapra másolva!
Hétfőtől nem lehet közlekedni a pesti alsó rakparton a Közraktár utca és a Belgrád rakpart között. Emiatt nagy torlódás alakult ki a reggeli órákban, a pesti felső rakparton lépésben halad a sor, a Petőfi híd Pest felé szinte teljesen beállt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn lezárták a pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Belgrád rakpart között a Fővám téri metróállomás építése miatt. A lezárás miatt jelentős torlódások alakultak ki az odavezető és a kerülőnek javasolt útvonalakon.

Hétfő délelőtt például lépésben lehetett haladni az Erzsébet híd és a Szabadság híd között a felső rakparton, és nehezen lehet lejutni a Petőfi hídról a budai rakpartra. Ott ugyanakkor folyamatosan haladnak az autók. Lassú a feljutás Buda felől a Petőfi hídra: a hídon szinte áll a forgalom Pest irányába. A Kálvin téren és a Múzeum Körúton viszont alig látni autót, és halad a forgalom az Erzsébet hídon is - jelentették az [origo] munkatársai.

A gépjárművel közlekedőknek a budai alsó rakpartot, a pesti oldalon észak felől pedig a Hungária körutat és a Dózsa György utat ajánlotta vasárnap Demszky Gábor főpolgármester. Alternatívaként kínálkozik még a Lánchíd és a József Attila utca. Az autósok dél felől a Könyves Kálmán körút, a Vágóhíd utca, a Haller utca, valamint a Ferenc körút felé kerülhetik el a rakpartot.

A csökkentett forgalmú belváros főpróbája

A Fővám téri metróállomás építése "nagyon komoly forgalmi torlódásokkal, kellemetlenségekkel, bosszúságokkal fog együtt járni a következő hónapokban" - közölte Demszky Gábor vasárnap

Június 21-étől a 2-es villamos helyett két évig villamospótló buszok járnak, a Szabadság hidat pedig augusztus 21-étől zárják le.

Dancs Gábor közlekedési tanácsnok szerint a mostani terelés és forgalomkorlátozás bizonyos értelemben a csökkentett forgalmú belváros főpróbáját is jelenti. A 4-es metró és az M0-ás gyűrű elkészültével megszűnnek majd "a hálózati hiányok", "modern budapesti nagyváros" alakulhat ki megváltozott eszközhasználattal, csökkentett belvárosi forgalommal.

A pesti alsó rakpart lezárásával egy időben ideiglenesen nem közlekedik a 83-as trolibusz, mivel a felső rakpartra épülő munkagépek miatt a felső vezetékeket le kell szerelni. Útvonalán két új járat közlekedik hétfőtől: a 89-es jelzésű troli az Orczy tér és a Kálvin tér között, míg a 83-as jelzésű trolipótló a 83-as eredeti útvonalán szállítja az utasokat. Módosul a 9-es busz menetrendje is.

[origo]/MTI